Skupština o Memorijalnom centru Staro sajmište

Memorijalni centar „Staro sajmište“, ako se usvoji Predlog zakona, biće posvećen sećanju na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun.

Predlog zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ nalazi se na dnevnom redu sednice Skupština Srbije koja se održava 18. februara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovim predlogom se predviđa se osnivanje Memorijalnog centra „Staro sajmište“. Centar bi negovao sećanje na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun.

Memorijalni centar „Staro sajmište“ obuhvataće odgovarajući prostor na levoj obali Save, odnosno područje nekadašnje Bežanijske bare, uključujući kulturno dobro „Staro sajmište“ i njegove zaštićene okoline, kao i odgovarajući prostor Jevrejskog prolaznog logora „Topovske šupe“.

U obrazloženju predloga zakona koji je predložila Vlada, navodi se:

„Radi ispunjavanja dužnosti i trajnog pamćenja i spomena žrtava Holokausta, genocida, okupatorskog terora i ratnih zločina, potrebno je doneti Zakon o Memorijalnom centru ‘Staro sajmište’. On će, pre svega, omogućiti da se ne zaborave istorijske činjenice o postojanju logora na teritoriji Grada Beograda u Drugom svetskom ratu.“

U okviru Memorijalnog centra bili bi obrazovani sektori koji bi bili nadležni za rad muzeja, arhive i biblioteke u svom sastavu.

Izvor: Blic
Fotografija: Starosajmiste.info

Tekstovi koji bi vas mogli zanimati: