Početna Magazin Godine Odgovor Mis SAD svima koji je optužuju da je prestara da nosi ovu titulu

Odgovor Mis SAD svima koji je optužuju da je prestara da nosi ovu titulu

Odgovor Mis SAD svima koji je optužuju da je prestara da nosi ovu titulu

Pokušajte da date ispravan argument zašto ste odlučili da moji snovi treba da imaju rok trajanja, poručuje Olivija Tomas, Mis SAD 2015, svima onima koji smatraju da je prestara.

Naslovna fotografija: Olivija Tomas na izboru za Mis SAD 2015.

Olivija Džordan Tomas je američka glumica, model i, po čemu je i najpoznatija – Mis Sjedinjenih Američkih Država 2015. Prvi put se desilo, otkada se bira Mis SAD, da je izabrana žena iz Oklahome.

Ali, ono po čemu je izbor Olivije za Mis mnogo više bio iznenađenje, jeste činjenica da je ona u vreme kada je izabrana – jul 2015. godine, imala 26 godina.

Decembra 2015, kada bude predstavljala svoju zemlju na izboru za Mis sveta 2015, ona i predstavnica Bahama, obe 27-godišnjakinje, biće najstarije. To se mnogima u njenoj zemlji ne dopada.

Podstaknuta brojnim negativnim reakcijama, Olivija je na zvaničnom Fejzbuk profilu Miss USA objavila tekst koji se nama u Penzinu veoma dopao jer odlično oslikava svu ispraznost ejžizma. Zato smo rešili da ga prevedemo i postavimo sa sve slikom koja ga prati.


Svi vi koji mi govorite da sam ‘prestara’ da bih bila Mis sveta ili čak da bih zadržala svoju trenutnu titulu Mis SAD, molim vas da mi objasnite šta mislite pod tim…

Da li mislite da sam prestara da se zalažem za rešenje važnih svetskih problema kao što su trgovina decom ili HIV? Da lobiram u Vašingtonu za borbu protiv raka jajnika? Da se odbranim na CNN-u i da preokrenem razgovor od negativnog stava prema izboru za mis ka zalaganju za Udruženje protiv Alchajmera? Ili sam suviše stara da bih obilazila škole sa porukom da treba vredno raditi i biti fin prema drugima? Jesam li isuviše stara da bih inspirisala druge da budu samouvereni u sopstvenoj koži? Ili sam prestara da bih nadahnula sve da slede svoje najluđe snove bez obzira koliko puta da su posrnuli usput? Ili je vaš stav o lepoti toliko ograničen da, prema vama, ona nekako istekne pre zrelih 27?

Ili, još gore, da li je ejdžizam u osnovi vašeg zastarelog seksizma i smatrate da su moje profesionalne aspiracije vremenski ograničene, te da mogu da se fokusiram na druge stvari kao što su brak i trudnoća?

Olivija Mis SAD FBAko ćete me osuđivati zbog mojih godina, bar pokušajte da date ispravan argument zašto ste odlučili da moji snovi treba da imaju rok trajanja.

Ako se slažete sa mnom da treba zgnječiti ejdžizam u našem društvu, onda ostavite svoje komentare ispod o tome kako ste VI sa godinama POSTALI BOLJI.

Zato što, uveravam vas, iako možda imam više celulita i bora-smejalica nego što sam imala sa 22 godine, živela sam, volela, učila i postala snažnija verzija sebe nego što sam to bila prošle godine. Spoznala sam da je razvoj čoveka lepši od bilo čega drugog. Stalno učim. Stalno se razvijam. Stalno širim svoju svest.

U starenju postoji snaga. Hvala svim mojim osnaženim prijateljima što me podsećaju na ovo i ljudima kao što je Dženifer Lopez koji bukvalno postaju bolji sa godinama.

Ovaj tekst je postavljen na Fejzbuku uz Olivijinu fotografiju za koju je ona prokomentarisala da je na njoj blago iznervirana i bez botoksa. Link ka postu možete naći ovde.