Poreska rešenja se isporučuju samo elektronski

Krajnji rok za plaćanje paušalnog poreza za preduzetnike istekao je 18. februara 2020. godine. Prvi put su se rešenja o poreskim obavezama i doprinosima isporučivala isključivo elektronskim putem.

Na snagu je stupio novi sistem po kome se poreska rešenja za paušalce dostavljaju isključivo elektronski preko portala ePorezi Poreske uprave.

U Srbiji trenutno ima oko 115.000 registrovanih preduzetnika paušalaca. U januaru je njih oko oko 95.000 dobilo poresko rešenje za celu 2020. godinu elektronski. Međutim, prema podacima Poreske, nedelju dana pred istek roka tek oko 40.000 paušalaca je zavirilo u svoje elektronsko sanduče na ovom portalu.

Za otvaranje naloga na portalu ePorezi Poreske uprave potrebno je da se instalira aplikacija sa ovog sajta i da se nabavi kvalifikovani elektronski sertifikat.

Po prvi put je u paušalnom oporezivanju je uveden neki red. Napravljen je kalkulator obračuna poreskih rešenja. Na taj način budući preduzetnici mogu da provere da li uopšte mogu da plaćaju paušalno porez. Takođe, moći će da unapred izračunaju koliki će im porez biti u naredne.

Takođe, ovim je ceo sistem za preduzetnike automatizovan. Paušalci će moći da registruju firmu, započnu poslovanje, dobiju poresko rešenje, plate poreze i doprinose a da ne odu u Poresku.

Nova Uredba za paušalno oporezivanje donosi i promenu poreske osnovice. Faktor pri određivanju osnovice više neće biti opština u kojoj je firma registrovana, već tržišni uslovi u kojima se delatnost obavlja.

Takođe, mlađi od 30 godina i stariji od 55 godina će imati olakšice. Olakšice će imati i oni preduzetnici koji posluju manje od tri godine. S obzirom da se osnovice značajno povećavaju, država je odlučila da ograniči rast od 10 odsto u naredne tri godine.

Kompletan članak M. Obradovića možete pročitati na portalu dnevnog lista Danas

Fotografija: Kompjuterska sigurnost, TheDigitalWay za Pixabay

Podsećamo na članke u kojima smo, prethodnih godina pisali o elektronskoj upravi: