Početna Magazin Godine Društvo Lepota žena sa stavom, lepota žena svih životnih dobi – Pirelijev kalendar 2016 (galerija fotografija)

Lepota žena sa stavom, lepota žena svih životnih dobi – Pirelijev kalendar 2016 (galerija fotografija)

Lepota žena sa stavom, lepota žena svih životnih dobi – Pirelijev kalendar 2016 (galerija fotografija)

Čuveni Pireli kalendar više od pola veka slavi žensku lepotu i svedok je promena u njenoj percepciji. Nekada su to bile nijanse. Fotograf Eni Lajbovic označila je suštinsku promenu – u kalendaru za 2016. nalaze se fotografije uticajnih žena, a ne modela; žena svih godina, a ne samo mladih.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kalendar Pireli je nastao 1963. godine na ideju britanske filijale italijanske kompanije za proizvodnju guma. Svake godine, realizacija kalendara poverava se drugom renomiranom fotografu i zatim se ograničena edicija šalje na adrese malog broja srećnika.

Dobijanje ovog kalendara je stvar prestiža – vlasnici ovog kalendara sigurno ga ne bacaju na kraju godine jer, pored uvek odličnih fotografija, ovaj kalendar pruža i dokaz da je njegov vlasnik uspeo u životu.

Kalendar se obično snima na egzotičnim lokacijama, a modeli na fotografijama su poznate manekenke i glumice. Sve oko Pirelijevog kalendara odiše prestižom, te je čast biti izabrani fotograf, ali i izabrani model.

Na stranicama kalendara, među drugima, našle su se fotografije Sofije Loren, Sindi Kraford, Mene Suvari, Leticije Kaste, Penelope Kruz, Adriane Lime, Mile Jovović…

Eni Lajbovic, američki fotograf, kaže da je: „raditi za Kalendar, kao da ste ušli u eksluzivni klub“.

Ali njena zamisao Kalendara za 2016. je radikalno drugačija od svih dosadašnjih. Izdanje za 2016. neće prikazivati lepotu mladih, nagih žena, već lepotu uspešnih žena svih životnih dobi.

Fotografije su crno-bele, samo dva modela su u donjem vešu, samo je jedna manekenka – Natalija Vodjanova, umotana u draper, sa bebom u ruci.

Želimo da verujemo da će Pireli kalendar 2016 označiti prekretnicu u poimanju lepote i, pre svega, u načinu na koji se ljudski rod i naročito žene prikazuju u medijima. Suštinska lepota, a ne fotošop. Lepota u svim životnim dobima, a ne veštačka zaglavljenost u ranoj mladosti.

U zaglavlju ovog članka, možete videti fotografije Joko Ono (82), umetnice i udovice Džona Lenona; Serene Vilijams (34), američke teniserke i Ejmi Šumer (34), američke stend-ap komičarke, pisca i glumice. Ejmi Šumer je tvitovala ovu svoju sliku, napisavši: „Lepa, gojazna, snažna, tanka, debela, lepa, ružna, seksi, odvratna, besprekorna, žena. Hvala ti Eni Lajbovic“

Evo još nekih fotografija iz Pirelijevog kalendara 2016.

Jao Čen (36) – kineska glumica i osoba koja ima ogroman uticaj na kineskoj društvenoj mreži Sina Weibo (tzv. kineski Tviter) gde je prati 77 miliona pratilaca (jesen 2015).

Jao Čen Pireli 2016

Peti Smit (69) američka pevačica, pesnikinja koju zovu i Kuma panka.

Peti Smit Pireli 2016

Natalija Vodjanova (33) – ruski model i filantrop. Ona je već bila na stranicama ovog kalendara, ali njen izbor od strane Eni Lajbovic veliki je uspeh ove Ruskinje jer joj je odato priznanje kao uticajnoj ženi današnjice koja je to postala uprkos teškom detinjstvu.

Natalija Vodjanova Pireli 2016

Fren Lebovic (65) – američka spisateljica poznata po oštrom jeziku i britkom umu. Zalaže se za prava pušača (iako to danas nije uputno činiti) i razotkriva dvoličnost i ispraznost društva („Hrana je veoma važna u pravilnoj ishrani.“)

fren lebovic pireli 2016

Širin Nešat (58) – iranska vizuelna umetnica koja živi i radi u Njujorku.

Širin Nešat Pireli 2016

Tavi Gevinson (19) – američka spisateljica i urednica. Njujork Tajms ju je svrstao u jednu od najuticajnijih tinejdžerki sveta.

Tavi Gevinson Pireli 2016