Početna Magazin Godine Nemačka, gde čistačica može da pita kancelarku: Kako da preživim sa penzijom?

Nemačka, gde čistačica može da pita kancelarku: Kako da preživim sa penzijom?

Nemačka, gde čistačica može da pita kancelarku: Kako da preživim sa penzijom?

Tokom emisije u kojoj je kancelarka razgovarala sa glasačima, jedna čistačica je Angeli Merkel postavila pitanje koje je u osnovi problema siromaštva u starosti. Predsednica nemačke vlade sa ovim pitanjem se nije najbolje snašla.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: DPA, Petra Fogel i Angela Merkel

„U Austriji postoji sistem osiguranja građana. Svi to osiguranje plaćaju“, rekla je Petra Fogel kancelarki Merkel u živom prenosu na nemačkom državnom kanalu ZDF, u četvrtak, 14. septembra 2017. godine.

Fogel, higijeničarka u bolnici u Bohumu i članica sindikata, objasnila je da, kada bi i u Nemačkoj imali takav sistem, ona ne bi morala da živi u siromaštvu kada ode u penziju. Nakon više od 40 godina rada, gospođa Fogel kaže da će primati, na ime penzije, mesečno 654 evra, dodajući da povrh toga mora da plaća dodatno zdravstveno osiguranje.

Pitala je kancelarku Merkel zašto Nemačka, iako je jedna od najbogatijih država na svetu, još uvek ne može da obezbedi da nema siromaštva među starima.

Isprva, kancelarka je probala da nađe tačku kompromisa, izjavivši: „Verujem da je austrijski penzijski sistem zaista bolji po tom pitanju.“ Zatim je predložila da gospođa Fogel razmotri da uzme privatno osigurnaje koje podržava država.

Ali ovo nije zadovoljilo higijeničarku pred penzijom koja joj je odgovorila pitanjem: „Kako to mogu sa 1.050 evra? (plate)“

Zatim je gospođa Fogel dobila podršku i od gospođe koja je sedela iza nje koja je dobacila: „Gospođo Merkel, to što Vi govorite je smešno!“

Siromaštvo u starosti predstavljalo je jednu od glavnih tema ovogodišnjih nemačkih izbora, budući da su nedavna istraživanja pokazala da je sve više penzionera na ivici siromaštva.

Starosna granica za penzionisanje nemačkih građana rođenih posle 1964. godine je 67 godina. Nakon penzionisanja, nemački osiguranik će primiti otprilike dve trećine svoje dotadašnje neto plate kao penziju. Oko 85 odsto radnika u Nemačkoj nalazi se u ovom sveobuhvatnom sistemu socijalnog osiguranja.

Prosečna mesečna penzija iznosi 1.052 evra za muškarce i 521 evro za žene u zapadnom delu Nemačke i 1.006 evra za muškarce i 705 evra za žene u istočnom delu Nemačke.

U istraživanje koje je objavila Bertelsman fondacija u junu 2017. godine navodi se da će svakom petom nemačkom građaninu starom 67 godina pretiti siromaštvo tokom 2036. godine, pošto mnogi ljudi koji su tokom radnog veka živeli od raznih poslića neće moći da uplate dovoljno velike doprinose u državne penzijske fondove.

Izvor: The Local.de

Ako vas zanima tema penzija u Nemačkoj, preporučujemo i tekstove: