Ekonomija Magazin Godine Svet

Nemačka nešto popustljivija prema svojim penzionerima

Nemačka ostaje pri odluci da se ljudima sa 45 godina radnog staža dozvoljava odlazak u penziju bez obzira na godine života, iako se starosna granica pomera sa 65 na 67 godina.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ostaje pri odluci da se ljudima sa 45 godina radnog staža dozvoljava odlazak u penziju bez obzira na godine života, iako se starosna granica pomera sa 65 na 67 godina.

Ona je dodala da će biti sprovedeno produženje starosne granice za odlazak u penziju, ali da ljudi koji su radili od 18 godine, narednih 45 godina, mogu otići u penziju sa 63 godine života.

Nju su kritikovali neki političari iz njenog, konzervativnog bloka, kako će ovo biti loš signal za države koje Nemačka pritiska da pooštre uslove za odlazak u penziju.

Ona je na kritike odgovorila rečima da i Nemačka to isto nastavlja da radi, osim u ovom slučaju.

Ipak, i ovo, “ranije” penzionisanje, postepeno će se produžavati u narednom periodu, pa će, na kraju promena, najranija starosna granica za penzionisanje, sa ispunjenim uslovom od 45 godina radnog staža, biti – 65 godina života. Ovo, naravno, bez posledica u vidu umanjenja penzije zato što nisu ispunjena oba uslova (45 godina staža i 67 godina života), piše Dojče Vele.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija