Ekonomija Magazin Godine Svet

Nemačka: niža starosna granica za odlazak u penziju

Dok je opšta tendencija u Evropskoj uniji da se starosna granica za penzionisanje povećava, Nemačka je ponovo izuzetak. U ovom tekstu, ukratko, prikazujemo kako je do toga došlo.

Nemačka vlada je, u januaru 2014. godine, usvojila predlog zakona za smanjenje starosne granice za penziju. Do sada, nemačkim radnicima je bilo dozvoljeno da u punu penziju odlaze sa 65 godina života. Sa reformom iz januara 2014. godine, potrebne godine života za penzionisanje spuštene su na 63.

Nemački Bundestag je ovaj novi penzijski paket reformi usvojio krajem maja 2014. godine. Ova promena je u toliko važnija kada se zna da je Nemačka planirala da podigne starosnu penziju na 67 godina. Dakle, Nemačka država svom stanovništvu, smatraju u drugim evropskim zemljama, šalje jasan i neočekivan znak.

Međutim, da bi mogli da se penzionišu sa 63 godine života, nemački radnici moraju da dostave dokaz o 45 godina uplaćivanja doprinosa, što dakle znači da su morali da počnu da rade u 18. godini i da nisu bili nezaposleni. Ova mera se uglavnom odnosi na muškarce pošto Nemice generalno imaju kraći radni staž.

Kako bi se uspostavila ravnoteža između muškaraca i žena, doneta je dodatna odredba: žene koje su rađale decu pre 1992. godine dobijaju dve dodatne godine doprinosa. Pored toga, starosna penzija će se postepeno podizati na 65 godina do 2029. godine.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija