Početna Magazin Godine „Nemačka penzija“ nije što je bila

„Nemačka penzija“ nije što je bila

Onaj ko u Nemačkoj 35 godina zarađuje 2.500 evra bruto, nakon 2030. godine imaće penziju od 688 evra, što je suma koju nemački zakon zvanično vodi kao „granicu siromaštva“ a država izdvaja kao socijalnu pomoć za starije ljude, pa siromaštvo preti svima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Nemačko društvo je sve starije, ljudi žive duže, duže se isplaćuju i penzije, pa će vlada postepeno snižavati njihov nivo. Penzije su sada 51 odsto, a od 2030. godine biće 43 odsto od plate koju je neko dobijao dok je radio pa je pitanje zašto bi neko radio da jednog dana prima penziju koja je jednaka socijalnoj pomoći?
Predlog ministarstva rada glasi: ukoliko je penzioner godinama uplaćivao penziono osiguranje i poseduje i privatno osiguranje minimalnu penziju treba podići na 850 evra. Ovaj dodatak isplaćivao bi se iz Fonda penzionog osiguranja što je naišlo na neodobravanja kod mlađih članovi njene stranke (CDU) koji smatraju da je nepošteno da mladi ljudi, koji ionako očekuju sve manje i manje penzije, uplaćuju preko doprinosa i za taj dodatak.
Više o ovoj temi na sajtu Dojče Velea.