Početna Magazin Godine Još jedna potvrda nauke – Dugi periodi neprekidnog sedenja skraćuju život

Još jedna potvrda nauke – Dugi periodi neprekidnog sedenja skraćuju život

Još jedna potvrda nauke – Dugi periodi neprekidnog sedenja skraćuju život

Ako ste među onima koji sede veći deo dana, a da pri tom ni ne pravite pauze tokom kojih ćete se kretati, povećavate rizik od prerane smrti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ljudi koji sede sat ili dva, a da se ni jednom ne pridignu, imaju višu stopu smrtnosti od onih koji ne sede tako dugo tokom dana već ćešće ustaju, zaključak je istraživanja koji je objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine.

Kit Dijaz sa Univerziteta Kolumbija i njegove kolege sproveli su ovo istraživanje sa 7.985 osoba starijih od 45 godina koje su nosile aparat za merenje aktivnosti tokom nedelju dana i koje su, nakon toga, pratili četiri godine.

U proseku, 77 odsto vremena tokom budnog stanja ispitanici su proveli sedeći, odnosno više od 12 sati dnevno. Tokom perioda praćenja, 340 ispitanika je preminulo.

Oni koji su preminuli provodili su više vremena sedeći, odnosno više od 13 časova dnevno. Takođe, oni ispitanici koji su provodili često uzastopnih 60 do 90 minuta bez ustajanja imali su skoro duplo veći rizik od prerane smrti u poređenju sa onim ispitanicima koji su manje vremena proveli sedeći i koji su sedeli tokom kraćih perioda.

Oni koji su češće ustajali na bar svakih 30 minuta imali su najmanji rizik od prerane smrti.

„Ako imate posao ili živite načinom života koji zahteva da sedite tokom dužih perioda, pravljenje pauze da biste se razmrdali na svakih pola sata moglo bi da smanji vaš rizik od prerane smrti, iako ne znamo još uvek tačno koliko aktivnosti je optimalno“, objašnjava naučnik.

„Budite kreativni u osmišljavanju načina ne samo kako da smanjite ukupno vreme koje provedete sedeći, već i da povećate redovne prekide sedenja kako biste se kretali.“

Preporučujemo i tekstove: