Početna Magazin Godine Ekonomija Najveće povećanje nemačkih penzija u ovom veku

Najveće povećanje nemačkih penzija u ovom veku

Najveće povećanje nemačkih penzija u ovom veku

Nemački penzioneri, njih oko 20 miliona, dobiće povišicu penzija kakvu nisu dobili decenijama. 

Fotografija: Christophe Kiciak

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ministarstvo rada i socijalnih poslova Nemačke saopštilo je odluku da se, počev od 1. jula 2016. godine, penzije povećaju. U zapadnim nemačkim pokrajinama povećanje će biti 4,25 odsto, a u istočnim – 5,95 odsto. Na 1.200 evra to iznosi 51 evro na zapadu, odnosno 71,40 evra na istoku.

Poslednje slično povećanje nemačkih penzija bilo je, prema pisanju lista Die Welt, 1993. godine kada su penzije povećane za 4,36 odsto (zapad) i 14, 12 odsto (istok).

Nemačko ministarstvo je saopštilo da je ovo povećanje penzija logičan ishod dobre ekonomske situacije. Rast bruto plata u Nemačkoj izračunava se posebno za Zapad – 3,78 odsto i Istok – 5,48 odsto. Nemačkim penzionerima će biti nadoknađeno i to što su, zbog obračuna, penzije manje za jedan procentni poen.

Prema planovima, do 2029. godine, nemačke penzije će, u proseku, nastaviti da rastu ali samo oko dva odsto godišnje. To bi trebalo da osigura da penzija, i kada posleratna tzv. bejbi-bum generacija, ode u penziju, bude na pristojnom nivou.

Trenutno, nivo nemačke prosečne penzije se drži na 48 odsto od prosečne plate. Ne bi trebalo da padne ispod 43 odsto do 2030. godine. Prema planovima nemačke vlade, predviđeno je da penzije 2029. godine budu skoro 45 odsto od plate.

Međutim, javnost očekuje da se rezerve u penzionom fondu istope. Prema nedavnom istraživanju, samo jedan od tri Nemaca misli da će moći, u budućnosti, da živi dobro od državne penzije. Naročito su skeptični mladi ispitanici, od 18 do 34 godina starosti.

The Corner piše kako je prijem više od milion izbeglica otkrio postojanje siromašnih u Nemačkoj. Godine 2003, od socijalne pomoći nemačke države zavisilo je 258.000 starijih osoba dok ih je 2014. bilo 512.000.

Nemačka će, kako bi pomogla izbeglicama, izdvojiti 20 milijardi evra godišnje, što je jednako npr. budžetu nemačke savezne države Hesen. Siromašni u Nemačkoj vape: „Za izbeglice ima novca, za nas – nema.“

Potpredsednik nemačke vlade, socijaldemokrata Zigmar Gabrijel želi da investira u socijalnu infrastrukturu: stanovanje, obdaništa, u garantovanje minimalnih penzija, kao i u programe za zapošljavanje za one koji su dugo bez posla.

Nemačka vlada je odlučna da poveća najniže penzije. Prema koalicionom planu, najniže penzije u Nemačkoj trenutno iznose 876 evra na zapadu, odnosno 812 evra na istoku.

Vest o povećanju nemačkih penzija stigla je neposredno nakon što smo objavili rezultate analize Citibanka: Penzionim fondovima najbogatijih država nedostaje 78 biliona dolara.

Biće zanimljivo videti i šta će o povećanju misliti ostatak EU. Kada su Nemci 2014. godine usvojili penzioni paket koji je za njihovo stanovništvo bio povoljniji od prethodnog, mnogi u Evropi su se pobunili – Nemačka: propoveda vodu, a pije vino?