PUPS pokreće inicijativu za korekciju formule a izmene zakona već donete

PUPS pokreće inicijativu za korekciju švajcarske formule za usklađivanje penzija. Ovo je najavljeno nekoliko dana nakon što je donet Zakon o izmenama i dopunama Zakona o PIO. Ova stranka i Savez penzionera Srbije saglasni su da sigurne i redovne penzije „nemaju alternativu“.

Milan Krkobabić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) najavio je da ova stranka pokreće inicijativu za korekciju švajcarske formule. Ovo je, kako je prenela agencija Beta, najavljeno na godišnjoj skupštini PUPS-a koja je održana  23. juna u Beogradu. Kako je saopšteno, poslanički klub „PUPS Tri P“ uskoro će pokrenuti inicijativu za korekciju švajcarske formule.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Suština te korekcije je u tome da penzije ne gube trku sa zaradama, odnosno da prosečna penzija ne bude niža od 50 procenata prosečne zarade“, rekao je Krkobabić.

U saopštenju PUPS-a se navodi da je to „usaglašeni poziv na akciju za sve odbornike PUPS-a“. Naglašava se da je poslanička grupa „PUPS TRI P“ treća po snazi u Narodnoj skupštini Srbije. Ne objašnjava se, međutim, zašto ta „snaga“ nije pokazana kada je na rasporedu Skupštine bio Zakon o izmenama Zakona o PIO.

Podsećamo, tokom rasprave o izmenama Zakona o PIO u Narodnoj skupštini, nije uopšte bilo reči o poboljšanju švajcarske formule za usklađivanje penzija.

U saopštenju se pak podseća da je i Aleksandar Vučić u razgovoru sa Krkobabićem svojevremeno podržao neophodnost korekcije švajcarske formule.

Sigurne penzije bez alternative

Milan Krkobabić i Andreja Savić, predsednik Saveza penzionera Srbije saglasili su se da sigurne i redovne penzije nemaju alternativu. Penzije treba da prate rast zarada u javnom sektoru.

Podsećamo, Savez penzionera Srbije je, tokom javne rasprave o predlozima izmena postojećeg zakona u martu i aprilu 2021. godine, uputio svoje predloge za dopunu postojećeg predloga Ministarstvu rada. Bez uspeha, nažalost.

Vrata PUPS-a svima otvorena

„Vrata PUPS-a su otvorena za sve penzionere, zaposlene, poljoprivrednike za sve one kojima je pomoć neophodna. U naša 134 opštinska odbora svi mogu da dođu bez poziva, da kažu svoje mišljenje, kritiku i sugestiju, ali i svoj predlog. Mi ćemo da ih strpljivo saslušamo i argumentovano da im odgovorimo.“

Milan Krkobabić kaže da je spreman „i za direktan pojedinačan razgovor sa svakim od njih.“

Ono što na tim razgovorima bude dogovoreno biće obavezujuće za buduće delovanje PUPS-a u skupštinama na svim nivoima, tvrdi Krkobabić.

Podsećamo i na članke: