Penzije neće biti zaštićene od pada u odnosu na plate

Iako je Savez penzionera to tražio, penzije neće biti zaštićene od pada u odnosu na plate izmenama i dopunama Zakona o PIO.

Poslanici Narodne skupštine Srbije uskoro počinju raspravu o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Savez penzionera Srbije je, još tokom javne rasprave o predlozima izmena postojećeg zakona u martu i aprilu 2021. godine, uputio svoje predloge za dopunu postojećeg predloga Ministarstvu rada. Savez penzionera Srbije je organizacija sa više od 600.000 članova koja zastupa interese penzionera. O njihovim zahtevima, međutim, u Narodnoj skupštini neće biti reči.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zahtevi Saveza penzionera Srbije

Savez penzionera Srbije tražio je, pre svega, poboljšanje švajcarske formule za obračun povišice penzija. Pored toga, tražili su da se razmotri mogućnost vraćanja dela penzija koji je, po Zakonu o privremenom uređivanju načina isplata penzija, uziman delu penzionera tokom nekoliko godina.

Ova penzionerska organizacija je uputila predlog Ministarstvu rada. Taj predlog podrazumeva obavezu države da:

„ukoliko statistika pokaže da je iznos prosečne penzija pao ispod 50 odsto prosečne zarade bez poreza i doprinosa, primeni vanredno usklađivanje iznosa penzija u procentu koji je potreban kako bi dostigao 50 odsto prihoda prosečne zarade bez poreza i doprinosa zaposlenih“.

Savez penzionera, dakle, predlaže promenu Člana 80. kojim je u Zakonu o PIO regulisano usklađivanje penzija. Izmenom Zakona penzije bi se usklađivale u procentu koji predstavlja zbir 30 odsto promene potrošačkih cena i 70 odsto promene prosečne zarade bez poreza i doprinosa.

Podsećamo, trenutno u Članu 80 stoji:

„Penzija se počev od penzije za mesec januar tekuće godine usklađuje u procentu koji predstavlja zbir polovine procenta promene potrošačkih cena i polovine procenta promene prosečne zarade bez poreza i doprinosa.“

Učešće prosečnog iznosa penzija u prosečnoj zaradi, prema podacima Saveza penzionera Srbije, bilo je za oko dva odsto niže nego u 2019. godini. Učešće prosečne penzije u prosečnoj plati ni tokom jednog meseca nije dostiglo 50 odsto. Kako naglašavaju u Savezu, penzije su se kretale od oko 46,3 odsto u januaru do 42 odsto u decembru 2020. godine.

Od kada su, januara 2021. godine, penzije usaglašene po švajcarskoj formuli, njihovo prosečno učešće u prosečnoj plati iznosi 46,5 odsto.

Pravac koji sledi Vlada Srbije

Ove predloge penzionera Vlada Srbije nije prihvatila. Oni neće, sasvim je sigurno, kako piše portal Biznis biti prihvaćeni u ovom momentu.

U narednom periodu se očekuje dalje unapređenje švajcarske formule. Ono će, međutim, više biti usmereno na to da penzije ne zaostaju za privrednim rastom države. V: Švajcarska formula plus plus – ukratko

Prema Fiskalnoj strategiji Vlade Srbije za ovu godinu, sa izgledima za 2022. i 2023. godinu, realni izdaci države za penzije treba da iznose 10,4 odsto bruto domaćeg proizvoda. To bi bilo oko 620 milijardi dinara. Ovi izdaci bi trebalo dodatno da padnu za dve godine. U 2023. godini trebalo bi da budu 10,1 odsto BDP.


U svim zemljama nastalim nakon raspada SFRJ, udeo penzija je niži nego što bi trebalo da bude.
V: Jasna Petrović iz SUH-a za Penzin: Hrvatske penzije su najniže u bivšoj SFRJ!

Izvor: Biznis