Krkobabić ponovo o penzijama, blago nama!

Predsednik PUPS-a Krkobabić ponovo je počeo da govori o penzijama. Izdeklamovao je mantru o tome da je penzionerima najvažnije da su „penzije danas sigurne i redovne“. Spomenuo je predsednika Vučića propisni broj puta. Sve to ne bi bilo vredno prenošenja da nije spomenuo i „švajcarski model plus plus“.

Milan Krkobabić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) obavestio je javnost da je „Vučić najavio mogućnost da se penzije ubuduće obračunavaju po švajcarskom modelu plus plus„. On je, gostujući na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, rekao da je sa predsednikom Srbije postignuta saglasnost da se koriguje postojeći model švajcarske formule za rast penzija u Srbiji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Švajcarski model plus plus

Švajcarski model plus plus je, koliko je nama poznato, prvi i spomenuo Aleksandar Vučić. On je o ovom modelu govorio pre oko godinu dana na sastanku Glavnog odbora Srpske napredne stranke. On je tada izrazio nezadovoljstvo švajcarskom formulom za usklađivanje penzija koja tek što je usvojena nekoliko meseci ranije.

„Ne može švajcarski model, to sam rekao i Malom, to sam rekao i Ani Brnabić, zato što bi nam tad penzije sporo rasle. U narednim danima ćemo Krkobabić i ja sa Malim i Anom da vidimo, da sednemo, da promenimo model. Može švajcarski model, ali švajcarski model plus plus„, rekao je tada Vučić.

Moma Čolaković, poslanik PUPS-a u Narodnoj skupštini ubrzo nakon toga je, u razgovoru za Politiku, objasnio šta je švajcarski model plus plus. Rekao je da pouzdano zna da će se švajcarska formula plus plus dopuniti na dva načina. Prvi je da kada god penzije padnu ispod 50 odsto od prosečne zarade, dođe do vanrednog usklađivanja. Drugi način je da će se penzije korigovati ukoliko njihovo učešće u BDP-u padne ispod 10 odsto.

Socijalne penzije

Milan Krkobabić je izjavio i da penzioneri s najnižim primanjima, kao i stariji od 65 godina koji nisu stekli uslove za penziju treba da budu stalna briga države.

Predsednik PUPS-a je zaključio da oko 170.000 poljoprivrednih penzionera ne može da živi od prosečne poljoprivredne penzije koja iznosi oko 11.500 dinara. Zatim je dodao: „Otuda i orijentacija države da ekonomski osnaži poljoprivredna gazdinstva i njihove nosioce, koji su prosečno stari gotovo 62 godine“.

Milan Krkobabić misli da bi bilo značajno kada bi se građani Srbije koji su stariji od 65, a nemaju ni penziju ni bilo kakve druge prihode „obezbedili“ posebnim socijalnim davanjem. Ovo davanje se, kaže, u drugim zemljama naziva garantovanom penzijom. Ovo davanje se, inače, naziva i osnovna penzija i socijalna penzija. U pitanju je mesečno novčano davanje za starije od 65 godina.

Izvor: Beta
Fotografija redakcije portala Penzin sa protesta penzionera 2019. god