Početna Magazin Godine Oboljenja kojima doprinosi šećer (2)

Oboljenja kojima doprinosi šećer (2)

Oboljenja kojima doprinosi šećer (2)

Neki loši uticaji šećera koji bi, one koji ne znaju toliko o skrivenim šećerima i ne žele da se odreknu onih vidljivih, trebalo da podstaknu da razmisle o promeni ishrane. 

Navodimo neke loše uticaje šećera na zdravlje što bi, one koji ne znaju toliko o „skrivenim“ šećerima i ne žele da se odreknu onih „vidljivih“, trebalo da podstakne da razmisle o promeni ishrane. Ukoliko niste, pročitajte i prvi deo spiska:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
  • Karcinom pankreasa – Ovo je još uvek diskutabilno ali, budući da je rak gušterače jedan od najsmrtonosnijih, treba upozoriti ljude jer postoje istraživanja koja povezuju šećer sa njim.
  • Bubrežna oboljenja – Ovo je samo na nivou pretpostavke, ali postoje istraživanja koja na to upućuju.
  • Visok krvni pritisak – Obično se so povezuje sa rizikom od hipertenzije, ali i prekomeran unos šećera joj doprinosi.
  • Srčana oboljenja – Pored indirektnog uticaja (uticajem na gojaznost, hipertenziju i sl), dokazana je i direktna veza, naročito kod žena.
  • Zavisnost – Ne postoji slaganje stručnjaka oko postojanja „zavisnosti od hrane“. Ipak, zaključci nekih istraživanja upućuju na to. A šećer se u najvećem procentu okrivljuje za stvaranje zavisnosti.
  • Slabljenje kognitivnih funkcija – Kao i kod srčanih oboljenja, i ovde postoji indirektna veza, ali nedavna istraživanja ukazuju na moguću direktnu vezu između ishrane bogate šećerom sa pogoršanjem memorije.
  • Nedostaci u ishrani – Ukoliko se prednost daje šećeru, to će se neminovno odraziti na celokupnu ishranu smanjivanjem unosa bitnih hranljivih materija. Ovo je naročito izraženo u ishrani dece.
  • Giht – Sporedni proizvod metabolizma fruktoze je mokraćna kiselina, a njeno gomilanje u organizmu često dovodi do gihta.

 Pročitajte i tekst Crna čokolada bez šećera o zdravoj alternativi klasičnim slatkišima