Početna Magazin Godine Srbija USPVLS: Narodni poslanici i penzioneri zajedno pred Ustavnim sudom Srbije

USPVLS: Narodni poslanici i penzioneri zajedno pred Ustavnim sudom Srbije

USPVLS: Narodni poslanici i penzioneri zajedno pred Ustavnim sudom Srbije

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) nastavlja kampanju „Stavimo tačku na pljačku penzionera“, do poništenja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, akcijom „Narodni poslanici i penzioneri zajedno pred Ustavnim sudom Srbije“. Portal Penzin prenosi poziv USPVLS-a civilnim i vojnim penzionerima.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije nastavlja kampanju „Stavimo tačku na pljačku penzionera“, do poništenja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, akcijom „Narodni poslanici i penzioneri zajedno pred Ustavnim sudom Srbije“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ustavni sud Srbije je inicijative za ocenu ustavnosti Zakona, dostavljene do septembra 2015. godine, svojim rešenjem odbacio bez pokretanja postupka za ocenu njegove ustavnosti. Inicijative dostavljene posle donošenja Rešenja o odbacivanju inicijativa za ocenu ustavnosti, Sud i posle skoro tri godine nije razmatrao. Postoje mišljenja da Ustavni sud neće ni razmatrati naknadne inicijative za ocenu ustavnosti Zakona tretirajući ih kao raspravljanu stvar.

U najavama ukidanja Zakona ne pominje se tačan datum i obaveza države da izvrši povraćaj neisplaćenih delova penzije sa kamatom. Primenom Zakona oštećeno je preko 800.000 penzionera i naslednika preminulih i urušen penzioni sistem Republike Srbije zbog čega je pitanje poništenja Zakona i povraćaja neisplaćenih delova penzije veoma značajno i aktuelno.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je sa pravnicima sa kojima sarađuje, na osnovu člana 168. stav 1. Ustava, u akciji „Narodni poslanici i penzioneri zajedno pred Ustavnim sudom Srbije“, organizovalo izradu i potpisivanje Predloga za pokretanje postupka ocenjivanja ustavnosti, usklađenosti i saglasnosti sa međunarodnim konvencijama, Zakona. Na takav način će Ustavni sud Srbije biti obavezan da pokrene postupak ocenjivanja ustavnosti Zakona.

Na naš poziv upućen svim poslaničkim grupama dobili smo podršku samo poslaničkih grupa opozicije u Narodnoj skupštini Srbije. Predlog je, zbog prekida rada Skupšine i odsutnosti većine poslanika iz Beograda, potpisalo samo 27 poslanika što je dovoljno da Ustavni sud pokrene postupak. Potpisivanjem Predloga poslanici su iskazali svoju odgovornost i posvećenost poštovanju zakonitosti, ustavnosti, ljudskih i imovinskih prava građana Srbije.

Građanima Srbije smo dokazali da se narodni poslanici mogu akciono objediniti na pitanju od izuzetne važnosti za sadašnje i buduće penzionere.

Pozivamo vas da u ponedeljak, 6. avgusta 2018. godine, na dan predaje Predloga Ustavnom sudu Srbije, to uradimo zajedno sa poslanicima, šetnjom od Narodne skupštine do Ustavnog suda Srbije. Na pisarnici Suda ćemo predsednici Ustavnog suda Srbije predati primerak Ustava Republike Srbije, za slučaj da ga je zagubila.

Okupljanje penzionera je na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, 6. avgusta 2018. godine, u 11 sati, odakle ćemo prošetati do zgrade Narodne skupštine Srbije, pozdraviti narodne poslanike koji su nas podržali i nastaviti šetnju do Ustavnog suda Srbije. Pozivamo sve penzionere Srbije na događaj.

Nema odmora dok traje diskriminacija i pljačka penzionera!

Sa narodnim poslanicima pošaljimo Ustavni sud Srbije na popravni u avgustu.

Zajedno do pobede! Vidimo se na Trgu!

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije


Za sve informacije o ovoj, kao i o osnovnoj akciji USPVLS-a „Stavimo tačku na pljačku penzionera“, možete se obratiti ovom udruženju. Kontakt-podatke USPVLS, možete naći klikom na donji link: