Početna Magazin Godine Žene i godine (3): Insulinska rezistencija i dobro starenje

Žene i godine (3): Insulinska rezistencija i dobro starenje

Insulinska rezistencija se javlja kada ćelije u organizmu nisu dovoljno osetljive na insulin i zato ne mogu da snize nivo šećera u krvi.

Doktor Kevin MikLoklin je tokom svoje prakse shvatio da su mnoge starije žene zabrinute da ne dobiju kancer. Međutim, postoji više češćih zdravstvenih problema i bolesti koje onemogućavaju lepo starenje, i Penzin u ovom serijalu piše o njima:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U prethodnom delu ovog serijala napomenuli smo da gojaznost stvara mnoge zdravstvene probleme koji onemogućavaju dobro starenje, a među tim problemima naročito smo izdvojili insulinsku rezistenciju.

Insulinska rezistencija se javlja kada ćelije u organizmu nisu dovoljno osetljive na insulin i zato ne mogu da snize nivo šećera u krvi. Kada se to dogodi, telo jednostavno luči više insulina kako bi kompenzovalo.

Problem je što visok nivo insulina može da prouzrokuje dodatno gojenje, da poveća nivo masti u krvi, preterano zgrušavanje i znatno poveća nivo zapaljenja u arterijama – što dovodi do gomilanja plaka, taloženja kalcijuma i eventualnog začepljenja krvi ka vitalnim organima.

Konstantno visok nivo insulina takođe ima i tendenciju da stepen insulinske rezistencije pogorša što može negativno uticati na jetru. Ovakvi uslovi čine dobro starenje nemogućim.