Hipertenzija – Najbolje vreme za uzimanje leka

Ako jednom dnevno uzimate lek protiv visokog krvnog pritiska, nije svejedno u koje doba dana ćete ga uzimati.

Osobe koje uzimaju lekove protiv visokog krvnog pritiska jednom pre spavanja imaju bolje kontrolisan krvni pritisak i niži rizik od smrti ili od bolesti uzrokovanih problemima sa srcem ili krvnim sudovima u poređenju sa onim osoba koje lekove za pritisak uzimaju ujutru.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovo je rezultat istraživanja objavljenog u časopisu European Heart Journal. Ramon Hermida sa Univerziteta u Vigu, Španija i njegove kolege sproveli su randomizirano ispitivanje hronoterapije. U njemu je učestvovalo 19.084 osoba. Ove osobe su nasumično raspoređene u dve grupe. Jedna grupa je uzimala lekove protiv visokog krvnog pritiska ujutru, a druga pre spavanja.

Naučnici su ove dve grupe ljudi pratili u proseku šest godina. Krvni pritisak ispitanika je meren tokom 48 sati najmanje jednom godišnje. Tokom ovog praćenja, 1.752 učesnika je umrlo usled problema sa srcem ili problema sa krvnim sudovima ili su pretrpeli infarkt miokarda, moždani udar, srčanu insuficijenciju ili koronarnu revaskularizaciju.

Hipertenzija – najbolje vreme za lek

Osobe koje su uzimale lekove pre spavanja imale su otprilike duplo manji rizik (umanjen za 45 odsto) od prevremenog umiranja ili infarkta miokarda, moždanog udara, srčane insuficijencije ili od potrebe da se operacijom otkloni blokada arterija (koronarna refaskularizacija) u poređenju sa onima koji su uzimali lekove nakon buđenja.

Konkretno, smanjen je rizik od smrti, i to usled:

  • srčanih ili vaskularnih problema za 66 odsto
  • od infarkta miokarda za 44 odsto
  • od koronarne revaskularizacije za 40 odsto
  • od srčane insuficijencije za 40 odsto
  • od moždanog udara za 49 odsto.

Analize su prilagođene kako na rezultat ne bi mogli da utiču drugi činioci kao što su starost, dijabetes tipa 2, bubrežne bolesti, pušenje ili holesterol.

Izvor: European Heart Journal

Preporučujemo i tekstove: