Početna Magazin Godine Hipertenzija – bitno je često kretanje, a ne intenzitet fizičke aktivnosti

Hipertenzija – bitno je često kretanje, a ne intenzitet fizičke aktivnosti

Hipertenzija – bitno je često kretanje, a ne intenzitet fizičke aktivnosti

Fizička aktivnost pomaže u regulisanju krvnog pritiska, ali je od intenziteta vežbanja važnije češće se kretati, čak i samo stajati uspravno.

Fotografija iz teksta: „Osetljiva tela

Lake fizičke aktivnosti, kao što su hodanje, vožnja bicikla, vežbe sa lakim tegovima ili čak samo jednostavno uspravno stajanje, efikasne su za snižavanje krvnog pritiska, naročito ako su raspoređene tokom celog dana, tvrdi dr Glen Gizer sa Državnog univerziteta u Arizoni, a njegove tvrdnje prenosi Njujork Tajms.

Vežbanje snižava krvni pritisak jer, pre svega, dolazi do promene krutosti krvnih sudova, što omogućava krvi da se slobodnije kreće.

Dakle, najbolji način borbe protiv hipertenzije mogao bi biti podela fizičke aktivnosti na nekoliko manjih vežbi tokom čitavog dana.

U istraživanju koje je dr Gizer sproveo 2012. godine, tri 10-minutne šetnje bolje su regulisale krvni pritisak od jedne 30-minutne šetnje. Ako nije uvek izvodljivo da se šeta 10 minuta, može se stajati uspravno.

U drugom istraživanju koje je dr Gizer objavio u avgustu 2015. godine, krvni pritisak kod gojaznih dobrovoljaca sa hipertenzijom meren je tokom dana kada su oni osam sati proveli sedeći. Drugog dana, kada su ovi ispitanici na svakih sat vremena 10 minuta stajali uspravno, njihov krvni pritisak je bio znatno poboljšan. Dodatno je poboljšan tokom dana kada su ispitanici hodali umerenim tempom od 1,6 kilometra po času na pokretnoj traci ili vozili sobni bicikl.

„Izgleda da intenzitet vežbanja nema ključnu ulogu u kontrolisanju krvnog pritiska“, kaže dr Gizer. Ono što je bitno jeste pokret. Nekoliko kratkih šetnji tokom dana ili samo ustajanje češće u toku dana, pomažu u regulisanju krvnog pritiska.