Moždani udar

Moždani udar

Moždani udar ili cerebrovaskularni insult, u narodu najpoznatiji kao šlog, jeste iznenadni i brzi gubitak jedne ili više funkcija mozga, usled problema sa protokom krvi kroz mozak.

Moždani udar izaziva prisustvo ugruška ili krvarenje.

  • Moždani infarkt ili ishemični moždani udar nastaje kada se krvni sud u mozgu zapuši (zbog ugruška, npr), te mozak ne dobija kiseonik.
  • Cerebralna hemoragija ili hemoragijski moždani udar nastaje kada krvni sud pukne i izazove krvarenje u mozgu.

U zavisnosti od toga koje područje mozga je pogođeno, efekti moždanog udara mogu se odraziti na jednu ili više funkcija: pokret, jezik, vid, ponašanje… Prognoza moždanog udara zavisi od brzine reakcije okoline. U nekim slučajevima, posledice mogu biti nepovratne, a može doći i do smrtnog ishoda. U većini slučaja kada se brzo odreaguje, oporavak je moguć.

Brza smrt ćelija mozga koja nastaje usled moždanog udara šalje i signale upozorenja koji se iznenada pojavljuju i mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Ukoliko se primetiti samo jedan od ovih simptoma treba pozvati hitnu pomoć: paralisan deo lica, nepokretnost ekstremiteta ili dela tela, poremećaj u govoru.

  • Ukoliko se primeti paraliza dela lica, treba tražiti od osobe da pokuša da se osmehne.
  • Ukoliko se primeti problem sa rukama, tražiti od osobe da podigne obe ruke uvis.
  • U slučaju problema sa govorom, tražiti od osobe da ponovi jednostavnu rečenicu.

Ako osoba ne može da odgovori na zahtev/zahteve, odmah pozvati hitnu pomoć. Ogroman broj, čak polovina bolesnika, ne bude na vreme dijagnostikovano. A blagovremeno bolničko zbrinjavanje kod moždanog udara često znači razliku između života i smrti.