Moždani udar

Moždani udar

Moždani udar ili cerebrovaskularni insult, u narodu najpoznatiji kao šlog, jeste iznenadni i brzi gubitak jedne ili više funkcija mozga, usled problema sa protokom krvi kroz mozak.

Moždani udar izaziva prisustvo ugruška ili krvarenje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
  • Moždani infarkt ili ishemični moždani udar nastaje kada se krvni sud u mozgu zapuši (zbog ugruška, npr), te mozak ne dobija kiseonik.
  • Cerebralna hemoragija ili hemoragijski moždani udar nastaje kada krvni sud pukne i izazove krvarenje u mozgu.

U zavisnosti od toga koje područje mozga je pogođeno, efekti moždanog udara mogu se odraziti na jednu ili više funkcija: pokret, jezik, vid, ponašanje… Prognoza moždanog udara zavisi od brzine reakcije okoline. U nekim slučajevima, posledice mogu biti nepovratne, a može doći i do smrtnog ishoda. U većini slučaja kada se brzo odreaguje, oporavak je moguć.

Brza smrt ćelija mozga koja nastaje usled moždanog udara šalje i signale upozorenja koji se iznenada pojavljuju i mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Ukoliko se primetiti samo jedan od ovih simptoma treba pozvati hitnu pomoć: paralisan deo lica, nepokretnost ekstremiteta ili dela tela, poremećaj u govoru.

  • Ukoliko se primeti paraliza dela lica, treba tražiti od osobe da pokuša da se osmehne.
  • Ukoliko se primeti problem sa rukama, tražiti od osobe da podigne obe ruke uvis.
  • U slučaju problema sa govorom, tražiti od osobe da ponovi jednostavnu rečenicu.

Ako osoba ne može da odgovori na zahtev/zahteve, odmah pozvati hitnu pomoć. Ogroman broj, čak polovina bolesnika, ne bude na vreme dijagnostikovano. A blagovremeno bolničko zbrinjavanje kod moždanog udara često znači razliku između života i smrti.