Skupština o jednokratnoj pomoći penzionerima

Poslanici će, po hitnom postupku, raspravljati o isplati jednokratne pomoći penzionerima. Predviđeno je da jednokratnu pomoć isplati Fond PIO. Ipak, odluku o tome će doneti Narodna skupština Srbije.

Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2019. godinu stigao je u Skupštinu Srbije po hitnom postupku.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovaj predlog je podnela Vlada. Pomoću njega se obezbeđuju dodatna sredstva za pomoć penzionerima.

Predlog akta obrazložio je predstavnik predlagača, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Kao razlog za donošenje ovih izmena navodi se isplata novčane pomoći penzionerima u iznosu od pet hiljada dinara.

Za isplatu jednokratne pomoći penzionerima obezbeđeno 8,72 milijardi dinara. Isplata novčane pomoći obezbeđena je zahvaljujući ostvarivanju prihoda od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u periodu od januara do avgusta 2019. godine. Ovo se navodi u obrazloženju predloga Zakona o kome će se raspravljati u nastavku tekuće sednice.

Izvori: Narodna skupština Republike Srbije, Danas
Fotografija: Protest penzionera 2016. godine, Penzin.rs

Podsećamo da je premijerka Ana Brnabić septembra meseca, najavila da će isplata jednokratne pomoći početi 1. decembra: Povećanje koje to nije i jednokratna pomoć umesto penzija od kojih se može živeti

Ovo je zatim, sredinom oktobra, potvrđeno: Prvog decembra 5.000 za penzionera

Onda smo saznali od ministara finansija da će jednokratna pomoć – koju će, mimo svih pravila, isplatiti Fond PIO – biti isplaćena početkom novembra 2019. godine: Isplata jednokratne pomoći ipak u novembru

Odmah za najavom ministra, Skupština po hitnom postupku rešava ovo pitanje. Članovi upravnog odbora Fonda PIO verovatno redovno primaju platu. I to je, izgleda, jedina svrha njihove funkcije.