Skupština o jednokratnoj pomoći penzionerima

Poslanici će, po hitnom postupku, raspravljati o isplati jednokratne pomoći penzionerima. Predviđeno je da jednokratnu pomoć isplati Fond PIO. Ipak, odluku o tome će doneti Narodna skupština Srbije.

Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2019. godinu stigao je u Skupštinu Srbije po hitnom postupku.

Ovaj predlog je podnela Vlada. Pomoću njega se obezbeđuju dodatna sredstva za pomoć penzionerima.

Predlog akta obrazložio je predstavnik predlagača, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Kao razlog za donošenje ovih izmena navodi se isplata novčane pomoći penzionerima u iznosu od pet hiljada dinara.

Za isplatu jednokratne pomoći penzionerima obezbeđeno 8,72 milijardi dinara. Isplata novčane pomoći obezbeđena je zahvaljujući ostvarivanju prihoda od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u periodu od januara do avgusta 2019. godine. Ovo se navodi u obrazloženju predloga Zakona o kome će se raspravljati u nastavku tekuće sednice.

Izvori: Narodna skupština Republike Srbije, Danas
Fotografija: Protest penzionera 2016. godine, Penzin.rs

Podsećamo da je premijerka Ana Brnabić septembra meseca, najavila da će isplata jednokratne pomoći početi 1. decembra: Povećanje koje to nije i jednokratna pomoć umesto penzija od kojih se može živeti

Ovo je zatim, sredinom oktobra, potvrđeno: Prvog decembra 5.000 za penzionera

Onda smo saznali od ministara finansija da će jednokratna pomoć – koju će, mimo svih pravila, isplatiti Fond PIO – biti isplaćena početkom novembra 2019. godine: Isplata jednokratne pomoći ipak u novembru

Odmah za najavom ministra, Skupština po hitnom postupku rešava ovo pitanje. Članovi upravnog odbora Fonda PIO verovatno redovno primaju platu. I to je, izgleda, jedina svrha njihove funkcije.