Zvanično: Fond PIO nije više vlasnik Kuršumlijske banje

Zvanično je: Fond PIO nije više vlasnik Kuršumlijske banje. Iako su banje sudskim putem vraćene Fondu (te i sadašnjim i budućim penzionerima Srbije), njihova prodaja se ozvaničava.

Potpisivanjem ugovora sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) i Republičkom direkcijom za imovinu (RDI), komapnija AD Planinka iz Kuršumlije postala je i zvanično vlasnik Kuršumlijske banje.

AD Planika je za 1.415.836 evra kupila hotel „Žubor“ u Kuršumlijskoj banji. Površina ovog hotela je površina oko 16.000 kvadratnih metara, sa pratećim objektima i 95.902 kvadratnih metara zemljišta.

Sa objektima u Kuršumlijskoj banji nije prodat objekat sa termalnim izvorom. Njegovo korišćenje će biti regulisano po Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Naknada za korišćenje termalnog izvora treba da bude plaćana u skladu sa Zakonom za korišćenje javnih dobara.

Radovan Raičević, generalni direktor Planinke, kaže da će se odmah krenuti sa revitalizacijom banje.

„Projekti su spremni, a uložiće se više od 12 miliona evra. Biće dograđen još jedan sprat i Kuršumlijska Banja biće spremna da primi prve goste za sezonu 2021. godine“, rekao je Raičević.

Kako bi bili spremni da počnu da rade u hotelu Žubor čim se za to steknu uslovi, određeni broj radnika već se obučava u Prolom i Lukovskoj banji.

Lukovska i Prolom banju već su vlasništvo AD Planinka iz Kuršumlije. Ova kompanija se bavi banjskim turizmom i zdravstvenom rehabilitacijom, proizvodi Prolom vodu i upravlja lokalitetom Đavolja varoš.

Radovan Raičević je najavio i da će posao u Žuboru dobiti oko stotinu radnika.

Izvor: Krstarica
FotografijaMicki, Kuršumlijska banja

Čije su naše banje?

Sredinom avgusta 2019. godine, preneli smo vest: Prodata Kuršumlijska banja, do sada u vlasništvu Fonda PIO U toj vesti smo naveli i sledeće:

Akcionarsko društvo za prirodna lečilišta, turizam, ugostiteljstvo i proizvodnju „Planika“ Kuršumlija osnovano je u maju 2000 godine.
Zakonski zastupnici su Radoje Pavlović, Radovan Raičević i Dragoslav Ilić.

Udruženje sindikata penzionera Srbije je saopštilo da će sve kupce-ponuđače banja u vlasništvu Fonda PIO upozoriti da se ne mogu smatrati savesnim kupcima jer su na vreme obavešteni da je odluka o otuđenju banja sporna. Doneta je na telefonskoj sednici na kojoj su učestvovali članovi UO koji se nalaze u sukobu interesa.

Takođe, treba podsetiti da su banje sudskim putem vraćene Fondu PIO. Imovina je sudskim putem vraćena Fondu PIO jer ona nije ni državna ni javna, već privatna, kojom upravlja Fond. Dakle, ne može se privatizovati.

Ako vas zanima ova tema, a trebalo bi ako ste penzioner ili ako uplaćujete doprinose za penzijsko osiguranje, pročitajte i tekstove: