Više muškaraca nego žena u radnoj snazi regiona

U radnoj snazi regiona više je muškaraca nego žena. Muškarci brojčano nadmašuju žene za više od milion. U svim ekonomijama Zapadnog Balkana veće su plate muškaraca.

Razlike u platama, u korist muškaraca, posebno su velike u strukama koje se tradicionalno smatraju „muškim“. Među takve struke spadaju tehnologija i računarske nauke.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Između 70 i 80 odsto diplomaca su žene u zdravstvu, manje od 40 ih je u poljoprivredi a samo između 20 i 30 odsto u oblasti inžinjerstva. Stope zaposlenosti obrazovanih žena veće su od stopa muškaraca, ali uprkos tome, oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike i dalje ovekovečuju nefleksibilne, isključive kulture kojim dominiraju muškarci“, rekla je Majlinda Bregu, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC).

Pomoćnica generalnog sekretara i direktorka Regionalnog biroa za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Mirjana Špoljarić Eger, rekla je da žene obavljaju samo oko 14 odsto poslova u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) na Zapadnom Balkanu.

„Slaba vidljivost žena u pomenutim oblastima jedan je od najvećih razloga koji se navode kada su u pitanju rodne razlike u stečenim diplomama u ovim oblastima, karijerama, počevši od početnih radnih mesta pa do rukovodećih, kao i osnivačima tehnoloških preduzeća“, rekla je Eger.

Savet za regionalnu saradnju (RCC) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pokrenuli su Regionalnu mrežu žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM). To je deo zajedničke inicijative na polju ekonomskog osnaživanja žena.

Ekonomske koristi rodne jednakosti i osnaživanja žena

Savet za regionalnu saradnju predstavio je i istraživanje „Ekonomske koristi rodne jednakosti i osnaživanja žena u šest ekonomija Zapadnog Balkana“. Ova studija predstavlja sveobuhvatnu analizu postojeće situacije u pogledu rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena na Zapadnom Balkanu. Deo je iste inicijative za ekonomsko osnaživanje žena. Da ne bude više više muškaraca nego žena u radnoj snazi.

Prema zaključcima ovog istraživanja, BDP po glavi stanovništva regiona mogao bi se povećati za 1,5 odsto do 2035. godine ako vlade i privredni subjekti preduzmu koordinirane napore da se smanji rodna razlika u stopama zastupljenosti.

.Šest ekonomija Zapadnog Balkana još uvek su daleko od rodne jednakosti. Učešće žena na srednjim i višim upravljačkim položajima iznosilo je 29 odsto 2019. godine. To je pet postotnih bodova ispod EU. Takođe, osnaživanje žena regiona ispod je proseka EU. Prosečna ocena u indeksu osnaživanja žena 2019. godine u šest zemalja Zapdanog Balkana iznosila je 52,4. Ovaj odnos je te godine u EU iznosio 80 od 100.

Izvor: Beta

Podsećamo: