Ulaganje EBRD za energetsku efikasnost

Evropska banka za obnovu i razvoj najavljuje novu kreditnu liniju od 10 miliona evra za energetsku efikasnost domaćinstava u Srbiji. To je deo Programa finansiranja zelene ekonomije za Zapadni Balkan.

Energetsku efikasnost svojih domova poboljšalo je više od 2.200 domaćinstava u Srbiji pomoću kredita Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF). Ukupni iznos investicija bio je veći od 7,6 miliona evra, navodi se u saopštenju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ti projekti su doprineli uštedi većoj od 5,8 miliona kWh energije i smanjenju za više od 1.700 tona emisije CO2 godišnje.

Najčešće finansirane tehnologije bile su prozori i vrata, izolacija i toplotne pumpe.

Do danas je oko 7.000 domaćinstava na Zapadnom Balkanu poboljšalo energetsku efikasnost svojih domova kroz GEFF program. Ulaganje je doprinelo smanjenju za više od 10.000 tona emisije CO2 godišnje. To je jednako uklanjanju 6.000 automobila sa puteva.

Novo ulaganje za energetsku efikasnost

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira da plasira novu kreditnu liniju od 1,2 milijarde dinara (10 miliona evra). Erste banka će sredstva učiniti dostupnim domaćinstvima. Ova sredstva su namenjena ulaganju u mere energetske efikasnosti poput izolacije, prozora, toplotnih pumpi i solarnih panela.

Korisnici kredita će imati pravo na povraćaj novca u iznosu do 20 odsto nakon uspešne realizacije investicije.

Kreditna linija deo je Programa finansiranja zelene ekonomije za Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju EBRD. Ovaj program podržava energetski efikasna rešenja za izgradnju zelenije i održive ekonomije i vredi 135 miliona evra. Program podržavaju Evropska unija, Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) i Austrija.

„Drago nam je što je GEFF program pomogao mnogim domaćinstvima u Srbiji da postignu bolje standarde energetske efikasnosti, što dovodi do nižih računa za struju i emisije gasova sa efektom staklene bašte. Zajedno sa našim partnerima, EU, Austrijom i WBIF-om, nastojimo da povećamo podršku Srbiji, kao i ostatku regiona, s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru i smanjenja energetskog intenziteta“, rekao je Mateo Kolanđeli, regionalni direktor EBRD za Zapadni Balkan i direktor za Srbiju.

Izvor: RTV
Ilustracija: Jack Moreh za Stockvault