Sporazum o socijalnom osiguranju sa Kvebekom čeka ratifikaciju

Tri meseca nakon što Sporazum o socijalnom osiguranju sa Kvebekom ratifikuju parlamaneti Srbije i Kvebeka, počinje njegova primena. Spporazum sa Kanadom se primenjuje već nekoliko godina.

Nakon što je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o socijalnom osiguranju između Vlada Srbije i Kvebeka, on je upućen Skupštini Srbije na ratifikaciju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zoran Panović, direktor Zavoda za socijalno osiguranje objašnjava da se ovim ugovorom na sveobuhvatan način uređuje ostvarivanje prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, prava po osnovu povrede na radu i profesionalne bolesti, kao i zdravstvenog osiguranja.

Sporazum između dve vlade je potpisan juna 2020. godine nakon trogodišnjeg pregovaranja. Procedura je takva, objašnjava Panović, da bi sada trebalo da ga ratifikuju parlamenti Srbije i Kvebeka.

Tri meseca nakon ratifikacije počinje primena ovog međunarodnog sporazuma. Panović napominje da ne može sa sigurnošću reći kada će tačno početi njegova primena. Očekuje da se sa primenom sporazuma počne, ako ne do kraja 2021. godine, onda početkom 2022.

Sporazum o socijalnom osiguranju sa Kvebekom mnogo će značiti brojnoj srpskoj dijaspori u ovoj kanadskoj pokrajini. Dosta je onih srpskih građana koji su se tamo odselili devedesetih godina XX veka. Oni narednih godina stižu na red za penzionisanje.

Sporazum sa Kvebekom je sveobuhvatniji od onoga koji Srbija od 2014. godine ima sa Kanadom. Naime, sporazumom o socijalnoj sigurnosti sa Kanadom nije obuhvaćeno zdravstveno osiguranje.

„Sporazum sa Kvebekom je malo širi, jer pored isplate penzija i sabiranja staža osiguranja, obuhvata i zdravstveno osiguranje, pa naši građani koji odu u Kvebek ili kanadski koji dođu u Srbiju, poslovno ili turistički mogu da koriste određene zdravstvene usluge“, objašnjava Panović.

Zavod za socijalno osiguranje sa svojim kanadskim kolegama priprema odgovarajuće dvojezične obrasce, kao što su zahtevi za penziju, potvrde o stažu i slično. Taj posao se, dok se čeka na ratifikaciju sporazuma u parlamentima, privodi kraju.

Izvor: eKapija
Fotografija: Zastava Kvebeka wirestock – fr.freepik.com