Usled koronavirusa, sve više žena bez posla

Sa pojavom koronavirusa, položaj žena na tržištu rada postao je još teži. Sve više žena ostaje bez posla.

Mnogo žena je zbog koronavirusa ostalo bez posla, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na završnoj onlajn konferenciji „Žene 45 plus – Ravnopravnost na tržištu rada i kako je postići“.

Diskriminacija na tržištu rada najviše se odnosi na žene starijih godina i koje su u braku. Pored svih važnih problema u državi koji je izazvao koronavirus, problemom žena se malo bavilo, naglasila je poverenica.

„Sada je zbog kovida 19 položaj žena na tržištu rada još teži“, rekla je Janković.

Poslodavac daje prednost muškarcu, navodi poverenica, jer je velika šansa da žena koja ima 30 godina može da ode na odsustvo zbog odgajanja deteta.

Zadatak žena koje su na političkoj sceni jeste, smatra Janković, da otvaraju goruće teme kao što su rodna ravnopravnost, diskriminacija žena na tržištu rada, diskriminacije na osnovu starosne dobi…

Prof. Marija Babović kaže da je uticaj pandemije doveo do toga da je deo radne snage prešao u neaktivno stanovništvo. Na taj način, broj neaktivnog stanovništva se povećao, kaže profesorka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Žene starije od 40 godina, kada je u pitanju tržište rada, imaju nižu stopu aktivnosti i zaposlenosti. U poređenju sa muškarcima, one se lakše deaktiviraju.

Leoneta Pajer iz Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji naglašava da EU nastoji da se globalno i regionalno opredeljuje za rodnu ravnopravnost.

Evropska unija će nastaviti da osuđuje kršenje i zloupotrebu ženskih prava. Takođe će nastaviti da podržava žene i muškarce koji rade na ostvarenju rodne ravnopravnosti i jačanju žena.

Konferenciju je organizovalo udruženje „Žene na prekretnici„, uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women). Konferencija je deo projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ koji finansira EU.

Izvor: RTV
Fotografija: Banksy

Podsećamo: