Zapadni Balkan: Stopa nezaposlenosti mladih 35 odsto

Stopa nezaposlenosti mladih na Zapadnom Balkanu u proseku je iznosila 35,1 odsto 2020. godine. Ovo je podatak koji je iznela Majlinda Bregu, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC).

Ona je u Sarajevu, poslednjeg dana maja 2021. godine predstavila Studiju nezaposlenosti među mladima na Zapadnom Balkanu. Studija je predstavljena na skupu organizovanom povodom Platforme za zapošljavanje i socijalna pitanja 2 (ESAP 2). Ovu Platformu finansira Evropska unija (EU), a sprovodi RCC.

U Evropskoj uniji (EU) stopa nezaposlenosti mladih je upola niža i iznosi 16,9 odsto, navela je Bregu.

Pandemija COVID 19 je zaustavila otvaranje radnih mesta, te se tome može pripisati deo krivice za stanje na Balkanu. Međutim, „da bi se situacija sa nezaposlenošću među mladima promenila, potrebno je ukloniti uzrok problema, a ne samo baviti se posledicama“, naglasila je Bregu.

Zaposlenost među mladima u svih šest zemalja Zapadnog Balkana bila je ispod 27 odsto 2020. godine. Pri čemu, kako je rekla Bregu na konferenciji „Dajte mladima šansu“, postoji i dubok jaz među polovima. Dok je prosečna zaposlenost mladića iznosila 24,8 odsto, prosečna stopa zaposlenosti devojaka bila je svega 14,5 odsto.

Garancija za mlade na Zapadnom Balkanu

Bregu je preporučila da se primeni Garancija za mlade na Zapadnom Balkanu, slično programu EU. Ovaj program je pomogao milionima mladih Evropljana da dobiju kvalitetnu ponudu za zapošljavanje, nastavak obrazovanja, pripravništvo ili stažiranje u periodu od četiri meseca nakon gubitka zaposlenja ili završetka obrazovanja.

Džordi Karel, direktor Glavne uprave Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje (DG EMPL) kazao je da je EU spremna da podrži razvoj programa za aktiviranje mladih kroz sheme Garancije za mlade, po uzoru na one koje su sprovedene u EU. Podrška bi se sprovodila putem instrumenata kao što su Instrument pretpristupne pomoći (IPA) na Balkanu

Na konferenciji su učestvovali predstavnici mladih, ministarstava, EU, kao i predstavnici iz Međunarodne organizacije rada (ILO) i Evropske fondacije za obuke (ETF) koje su partneri u tom projektu.

Izvor: Beta
Fotografija: Grafit sa ulica Berlina
Etienne Girardet sa Unsplash

Podsećamo: