Veteranima holandskih SS-ovca nemačka penzija

Holandske vlasti su od Nemačke tražile spisak holandskih građana koji dobijaju penziju na osnovu učestvovanja u Drugom svetskom ratu. Naime, Nemačka i dalje isplaćuje penzije veteranima holandskih SS-ovaca.

Nemačka je godinama odbijala da sastavi spisak penzionera. Međutim, Berlin je konačno prosledio spisak sa imenima primalaca nemačkih penzija između 2015. i 2019. godine. Pored imena, nalaze se i iznosi koji su isplaćeni u tom periodu.

Pokazalo se da su u poslednje dve godine, penzije ili invalidske penzije iz Nemačke, primale 34 osobe. Iznosi koji su isplaćeni su se kretali od nekoliko stotina do 1.300 evra.

U registru isplatnih sredstava našli su se veterani paravojne organizacije Vafen-SS, kao i udovice i drugi članovi porodica veterana. Kako su mnogobrojni Holanđani bili na dužnosti u Aušvicu, pretpostavlja se da se na platnom spisku nalaze i ratni zločinci i bivši stražari u zloglasnom kampu smrti.

Na Berlin su duži niz godina vršeni pritisci da se imena primalaca penzije otkriju. Tokom 2014. godine otkriveno je da je na hiljade bivših nacističkih vojnika širom Evrope dobijalo novac od Nemačke.

V. i: SAD bivšim nacistima isplatila preko 20 miliona dolara penzija

Isplata penzija je vršena na osnovu dekreta Karla Denica, predsednika Trećeg Rajha. Denic je na ovu poziciju stupio nakon samoubistva Adolfa Hitlera. Ova naredba je objavljena 1945. godine.

Dekret jasno definiše da pravo na penziju imaju svi učesnici Drugog svetskog rata koji su ratovali na strani Nemačke. Uslov je da su oni pretrpeli fizičku ili mentalnu štetu.

Nemačka je 1998. godine donela zakon kojim se penzija ukida osobama koje su bile umešane u ratne zločine. Ovaj zakon je primenjen na svega 100 osoba zbog nemogućnosti dokazivanja 76 godina nakon završetka rata.

Porez plaćaju žrtve, ne i SS-ovci

Primaoci nemačkih penzija nisu prošli kroz fiskalni sistem, odnosno nisu plaćali porez. Holandski parlament smatra da ove isplate penzija treba da budu oporezivane.

Sa druge strane, žrtve rata plaćaju porez, ali dobijaju znatno niže iznose. Holandske vlasti planiraju da sporevdu u delo oporezivanje 34 neimenovane osobe.

Izvor: Telegraf
FotografijaStathis Chionidis, Amsterdam

Podsećamo i na ove tekstove: