Magazin Godine Svet

Mađarski nacista optužen u 98. godini

Protiv najtraženijeg naciste Lasla Čatarija (98) podignuta je optužnica u kojoj mu se na teret stavlja na hiljade deportacija Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Pošto je reč o specifičnom procesu, sud ima 90 dana do početka suđenja. Čatari, koji se nalazi na listi Centra Simon Vizental kao najtraženiji nacista, u kućnom pritvoru je od prošle godine. On je bio visoki mađarski policijski oficir zadužen za geto Košice, grad koji danas pripada Slovačkoj.
Prema Centru Simon Vizental, Čatari je pomogao u deportaciji oko 15,700 Jevreja u Ukrajinu i ozloglašeni nacistički logor Aušvic, u periodu od 1941. do 1944. godine. Sud u nekadašnjoj Čehoslovačkoj je 1948. godine osudio u odsustvu Čatarija na smrtnu kaznu. 
Ozloglašeni nacista je pobegao u Kanadu posle Drugog svetskog rata, a poslednjih 15 godina pre hapšenja živeo je u Mađarskoj. Uhapšen je 18. jula prošle godine zahvaljujući novinaru britanskog lista “San” u Budimpešti, a na osnovu podataka koje je dao Vizental centar.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija