Istorija Magazin Godine Svet

93-godišnjak osumnjičen da je stražar iz Aušvica

Nemačka policija uhapsila je Hansa Lipšisa (93) osumnjičenog da je bio stražar u zloglasnom koncentracionom logoru Aušvic.

Hapšenje je deo opsežne akcije policije koja se vodi od početka 2013. godine u cilju pronalaženja i hapšenja oko 50 lica osumnjičenih da su bili stražari u Aušvicu a za koje se veruje da i dalje žive u Nemačkoj.
Organizacije i institucije koje se bave nacistima imaju još sasvim malo vremena da neke od njih izvedu pred lice pravde s obzirom da su eventualni živi danas već u dubokoj starosti. 
U ovome im pomažu i sudski organi koji su prihvatili podizanje optužnica i izricanje presuda za “saučesništvo u zločinu” ukoliko se dokaže da je optuženi zaista bio stražar u nekom od logora nacističke Nemačke.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija