Magazin Godine Svet

SAD bivšim nacistima isplatila preko 20 miliona dolara penzija

Ratni zločinci nacističke Nemačke podigli su u vidu penzija i drugih socijalnih davanja 20,2 miliona dolara, istakla je administracija socijalnog osiguranja SAD-a.

Novac je isplaćen nekadašnjim pripadnicima SS-a i drugih formacija, kojih ima više od 130 i za koje se sumnja da su učestvovali u zločinima Trećeg rajha tokom Drugog svetskog rata, prenosi Beta.

U izveštaju se navodi da je oko 5,7 miliona dolara isplaćeno pojedincima koji su deportovani a za koje je utvrđeno da su učestvovali u nacističkim progonima.

Ljudima koji nisu deportovani, ali za koje postoji sumnja da su sarađivali sa nacistima u periodu kada su milioni Jevreja stradali u holokaustu, isplaćeno je preostalih 14,5 miliona dolara.

Pre sedam meseci otkriveno je da je Ministarstvo pravde iskoristilo rupe u zakonu i ponudilo osumnjičenim ratnim zločincima da napuste SAD pre postupka deportacije sa pravom zadržavanja penzija, istaknuto je istragom Asošieted presa, prenosi RTS.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija