Magazin Godine Život i godine

Nemačka i dalje isplaćuje penzije Hitlerovim veteranima

Više od 40 španskih veterana nacističke vojske Adolfa Hitlera, koji su ranjeni u Drugom svetskom ratu, prima penzije koje je odobrila nemačka vlada.

Ovaj dogovor nemačka vlada sklopila je sa Hitlerovim saveznikom, ozloglašenim generalom Franciskom Frakom, koji je insistirao da se Špancima koji su se dobrovoljno borili na strani nacista isplaćuje penzija. Hitlerovi Španci borili su se u takozvanoj “Plavoj diviziji” od 1941-1943. godine protiv Rusa.

Ovo pitanje nemačkoj vladi je postavio levičarski poslanik Andrej Hunko, i dobio pisano priznanje da Nemačka i dalje svake godine isplaćuje više od 100.000 evra naknade ratnim veteranima.

Tačna suma iznosi 107.352 evra, a isplaćuje se preživelim članoima “Plave divizije” i udovicama onih koji su preminuli, i siročetu jednog od Hitlerovih volontera.

Dogovor o isplati penzija Francisko Franko i nemačka vlada sklopili su pre više od pola veka, 1962. godine, prenosi Blic.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija