Trećini zaposlenih ugroženo zdravlje tokom pandemije

Trećini zaposlenih u Srbiji bilo je ugroženo mentalno zdravlje tokom pandemije, zaključak je istraživanja Saveza samostalnih sindikata Srbije. Polovina je nezadovoljna kvalitetom života.

Ovo su rezultati istraživanja koje je započeo Savez samostalnih sindikata Srbije. Sindikat je započeo seriju istraživanja kako bi ukazao na negativne uticaje koronavirusa na psihičko zdravlje zaposlenih.

Istraživanje je urađeno na uzorku od 610 ispitanika iz gotovo svih većih mesta i gradova Srbije. Uzorak je uključivao ispitanike oba pola. Iako je bilo ispitanika i iz javnog i iz privatnog sektora, većina je zaposlena u javnom sektoru.

Rezultati su, očekivano, pokazali da u situaciji pandemije dolazi do narušavanja psihičkog i fizičkog zdravlja, naglasio je Sindikat.

Zdravlje zaposlenih tokom pandemije

Svakom trećem zaposlenom u Srbiji, tokom pandemije, bilo je ugroženo mentalno zdravlje. Najviše traga usled epidemije kovida ostalo je na psihi žena i zaposlenih starosti od 35 do 50 godina.

Od svih ispitanika, njih 30 odsto bilo je pozitivno na koronavirus. Skoro polovina ispitanih je ukazalo na da je stres kod njih bio izazvan strahom da mogu doneti zarazu svojim ukućanima. Neznatan broj je prijavio osećaj straha za vlastitu sigurnost i nedostatak zaštitne opreme.

Od fizičkih i psihičkih tegoba, u poslednjih godinu dana glavobolju je imalo 51 odsto ispitanika, nesanicu 48 odsto, gubitak težine 10 odsto, osećaj izolovanosti od drugih 53, nemiran san 47, napade anksioznosti 25, usamljenost 35, tugu 43, depresiju 30, osećanje manje vrednosti 23, stalni osećaj nervoze i napetosti 48 i osećanje krivice 20 odsto.

Više od polovine ispitanika, među kojima su većinom žene, izjavilo je da je nezadovoljno kvalitetom života. Sa druge strane, odnosima sa ukućanima za vreme pandemije zadovoljna je većina ispitanika. Ovo je u suprotnosti sa svetskim podacima koji ukazuju da su porodični odnosi često bili pogoršani tokom pandemije.

Uslovi rada i prihodi tokom pandemije
(mahom zaposlenih u javnom sektoru)

Čak 63 odsto zaposlenih izjavilo je da oseća dodatni stres na radu. Promene u načinu rada i radnoj atmosferi negativno su uticale na svakog trećeg zaposlenog.

Iako većina ispitanih misli da su međuljudski odnosi i radna atmosfera bili bolji pre početka pandemije, polovina je zadovoljna svojim trenutnim funkcionisanjem na poslu.

Velika većina ispitanika odlazila je svakodnevno na posao. Od onih (10 odsto) koji su radili od kuće, najveći broj smatra da ih to uopšte nije poremetilo u radu, niti u životu. Svaki drugi anketirani je negirao da ima strah od otkaza.

Da poslodavac nije sproveo procenu rizika stresa na radnom mestu smatra 60 odsto ispitanika, dok 43 odsto smatra da je poslodavac na adekvatan način pružio podršku i upravljao promenama na radnom mestu za vreme pandemije.

Kod 80 odsto anketiranih, plata je ostala na istom nivou. Podsećamo da su u ovom ispitivanju SSSS većinom učestvovali zaposleni u javnom sektoru.

Polazne pretpostavke vezane za finansijsku nesigurnost, smanjenje plata i broja zaposlenih, strah od gubitka posla i gašenje radnih mesta, za koje se očekivalo da će biti glavni uzročnici negativnog uticaja na psihičko zdravlje, pokazali su se manje bitnim u odnosu na stres izazvan izmenjenim uslovima rada, strahom od zaraze, neizvesnosti i socijalne izolacije.

Rezultati dobijeni istraživanjem za SSSS predstavljaju dobru početnu osnovu za otvaranje socijalnog dijaloga. Ovaj sindikat najavljuje nastavak istraživanja. U sledećem će biti anketirani zaposleni u realnom sektoru. U sindikatu očekuju da će to ispitivanje pokazati znatne razlike u odnosu na istraživanje sprovedeno u javnom sektoru.

Izvor: Yueco
Fotografijarawpixel.com

Moglo bi vas zanimati: