Manifestacija „Muzeji za 10“ do 18. maja

Širom Srbije biće održana manifestacija „Muzeji za 10“ od 12. do 18. maja 2021. godine. Manifestacija se održava po sedmi put, a ove godine u njoj učestvuje više od 90 muzeja.

Manifestacija „Muzeji za 10“, održaće se u 50 gradova i mesta širom Srbije. Nikad nije više muzeja i drugih institucija učestvovalo na manifestaciji nego što učestvuje ove godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Povodom manifestacije „Muzeji za 10“, 11. maja je održana konferencija za medije u Narodnom muzeju u Beogradu.

Slavko Spasić, koordinator manifestacije „Muzeji za 10“ predstavio je program. Ovogodišnja manifestacija nosi simboličan naziv budući da su se muzeji sa desetkom izborili sa brojnim izazovima koje je 2020. godina donela. Tema manifestacije je „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse“.

„Okosnica manifestacije je 18. maj kada je Unesko ustanovio Međunarodni dan muzeja“, rekao je Spasić.

Kako je objasnio, mnogi učesnici će predstaviti kombinovano svoje programe. To znači da će organizovati virtuelne ture ali će i pustiti publiku u muzej.

Danijela Vanušić, pomoćnica ministra za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju naglasila je na konferenciji da je pandemija uticala na stvaranje nove muzejske publike. Pandemija je ne samo izazov, već je bila i prekretnica za muzeje. Pokazalo se, rekla je Vanušić, da su muzejski delatnici kreativni, sposobni i prilagodljivi. O tome svedoči izuzetno veliki broj posetilaca u virtuelnom svetu.

Ministarstvo kulture i informisanja preusmerilo je sredstva na nabavku nove opreme, na pojačanje mreža i pravljenje virtuelnih sadržaja, rekla je Vanušić. Razlog tome je novonastala situacija koja je dovela do toga da se izuzetno poveća broj posetilaca na društvenim mrežama.

Biljana Đorđević, koordinatorka manifestacije i muzejski savetnik Narodnog muzeja podsetila je na istorijat manifestacije i dodala da se njome zapravo obnavlja Nacionalna nedelja muzeja koja je nastala na inicijativu Uneska.

Tokom trajanja manifestacije biće obeleženi 17. Evropska noć muzeja, Međunarodni dan muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

Izvor: Danas
Fotografija: Muzej Vojvodine, Marina Blašković za RTV

Podsećamo: