Digitalni zeleni sertifikat – potvrda o vakcinaciji

Digitalni zeleni sertifikat je potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. On se od danas može preuzeti na portalu eUprava.

Kako se nnavodi u saopštenju Vlade, svi građani Srbije mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat na portalu eUprava od 12. maja 2021. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da je osoba primila vakcinu protiv COVID-19 i/ili da ima negativne rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. Kako objašnjava Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, sertifikat predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana. Kao takva, ona ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena.

Digitalni zeleni sertifikat sadrži lične podatke (ime i prezime, JMBG, pol i broj pasoša) i podatke o vakcinaciji (broj primljenih doza, datume primanja prve i druge doze). Sertifikat, takođe, sadrži i rezultate PCR, Antigenskog i Serološog testa.

Proces dobijanja Digitalnog zelenog sertifikata

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da se građanin prvo registruje na Portalu eUprava ukoliko već nije registrovan.

Ovde možete naći Uputstvo za registrovanje naloga na Portalu eUprava.

Nakon prijave i odabira usluge „Digitalni zeleni sertifikat“, prikazuje se opcija „Pokreni uslugu“. Nakon pokretanja opcije „Pokreni uslugu“, potrebno je da građanin proveri svoje podatke i potvrdi svoju elektronsku adresu. Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl za nekoliko minuta.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi:

  • za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka
  • za rezultate PCR i Antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni
  • za rezultat Serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Izvor: Danas

Podsećamo: