Pandemija koronavirusa povećava siromaštvo

Pandemija koronavirusa posebno pogađa siromašne i osobe koje su na ivici siromaštva. Austrija, da bi sprečila dalje siromašenje siromašnih i povećanje njedenakosti, sprovodi određene mere.

Da pandemija siromašne pogađa više nego ostatak stanovništva, pokazuje istraživanje koje je naručilo ministarstvo zdravlja i za socijalna pitanja Austrije.

Ministar Rudolf Anšober je zato tražio povećanje nadoknade za nezaposlene, ali i povećanje poreza na imovinu.

I pre koronavirusa postojao je visok rizik od siromaštva.

Povećanim rizikom od siromaštva posebno su pre krize bili pogođeni nezaposleni, osobe sa nižim obrazovanjem i stranog porekla, kao i samohrani roditelji i porodice sa mnogo dece.

Međutim, kako se navodi u istraživanju, sada se ti rizici povećavaju i pogođene su pojedine dodatne grupe. Tokom krize su neproporcionalno pogođeni stranci, mladi i dugoročno nezaposleni, a dodatno i samostalno zaposleni.

Ministar Anšober naglašava da je neophodno da se sagleda kako će se situacija razvijati narednih godina. Praćenje situacije je potrebno da se najteža zdravstvena kriza ne bi pretvorila u socijalnu krizu.

Vlada Austrije raznim merama pokušava da deluje rasta siromaštva. Jedna od tih mera je vremenski ograničeno povećanje nadoknade za nezaposlene. Ministar Rudolf Anšober navodi da se trenutno vode razgovori unutar vladajuće austrijske koalicije o produženju ovog povećanja.

Mera koja treba da ima dugoročan efekat jeste povećanje poreza na imovinu. Prema rečima ministra Anšobera, cilj ove mere jeste da se finansira kriza. To je nešto za šta se zalaže Zelena stranka čiji je ministar član.

Ministar Rudolf Anšober napominje da vlada Austrije radi na nacionalnom akcionom planu protiv siromaštva.

Izvor: Al Jazeera Balkans
Fotografija: Robert Prax za Pixabay

Podsećamo:

  • David Sasoli, predsednik Evropskog parlamenta izjavio je da nema povratka nakon krize izazvane koronavirusom. Evropska unija mora usvojiti plan koji će pomoći preobražaj, a ne puki oporavak privrede, ali i rešiti pitanje nejednakosti. Jer, već decenijama, oni koji se u EU rađaju siromašni.
    V: EU: Oni koji se rađaju siromašni, ostaju siromašni
  • Dejvid Malpas, šef Svetske banke upozorava na opasnost od nove dužničke i finansijske krize. Zatražio je otpis dugova najsiromašnijim zemljama koje nisu u stanju da ispune svoje obaveze.
    V: Šef Svetske banke traži otpis dugova najsiromašnijima