Početna Magazin Godine Generacije 20. i 21. veka Očekivan i prosečan životni vek

Očekivan i prosečan životni vek

Očekivan i prosečan životni vek

Očekivan životni vek računa i spoljašnje faktore dok prosečan životni vek jeste ona dužina života koja važi za zdrave osobe čiji život nije prekinut spoljašnjim uticajem.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
U engleskom govornom području razlikuju se dva pojma uslovno prevedena kao:
  • očekivan životni vek (life expectancy)
  • prosečan životni vek (lifespan)
Očekivan životni vek (life expectancy) jeste vremenski interval dužine života za koji se  obzir uzimaju spoljašnji faktori iz čovekovog okruženja, kao što su ratovi, mortalitet dece i novorođenčadi, ali i smrtonosne bolesti, itd. Tako u prosek očekivanog životnog veka ulaze različite starosne i rizične grupe.Sa druge strane, prosečan životni vek (lifespan) jeste onaj koji važi za zdrave osobe, čiji život nije prekinut direktnim spoljašnjim uticajem.

Ova podela ujedno znači i da se očekivani životni vek može produžiti, povećanjem bezbednosti, nivoa zdravstvene zaštite, brige o deci, unapređenjem bezbednosti na radu, stabilnim društvenim kretanjima, itd. S obzirom da su ovo ipak donekle ostvarivi ciljevi, napretkom civilizacije očekivani životni vek ljudi znatno se produžio tokom poslednjih 2.000 godina.

Sa druge strane, produžetak prosečnog životnog veka čoveka daleko je kompleksniji cilj. Osoba od 80 godina, i u doba Isusa Hrista i Nerona, i danas, ima slične fizičke sposobnosti i zdravstvene tegobe koje dolaze sa godinama. Produžetak prosečnog životnog veka biće jedna od glavnih tema nauke u 21. veku.