Početna Magazin Godine Ekonomija Raste broj građana koji sami sebi uplaćuju privatne penzije

Raste broj građana koji sami sebi uplaćuju privatne penzije

Raste broj građana koji sami sebi uplaćuju privatne penzije

Građani koji za stare dane štede kroz privatne penzijske fondove do sada su prikupili ukupno 29 milijardi dinara. Iako preovlađuju oni starosti od 40 do 49 godina, među 190.811 članova ima i onih koji su još u pelenama, pišu Novosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Postoje slučajevi kada, u privatni penzijski fond, novac za svoju dvomesečnu bebu uplaćuje roditelj. Međutim, ovo su ipak izuzeci. Pravilo kaže da za većinu članova privatne doprinose uplaćuju upravo – poslodavci.

„Dobrovoljni penzijski fondovi u Srbiji posluju deset godina i poslodavci koji ulažu u dopunske penzije svojih zaposlenih uvek su bili u većini“, kaže, za Novosti, Zoran Milivojević, izvršni direktor Dunav penzijskog fonda.

„Ono što raduje jeste trend rasta uplata građana koji iz sopstvenih sredstava štede za starost. U Dunav penzijskom fondu taj je odnos trenutno 80 odsto u korist poslodavaca, dok je 20 odsto individualnih članova.“

U Dunav dobrovoljni penzijski fond za svoje zaposlene doprinose uplaćuju, po strukturi, različiti poslodavci. „Ima javnih preduzeća, ali i domaćih porodičnih firmi, kao i stranih korporacija„, navodi Milivojević.

„Svi ovi poslodavci dele isti motiv u odluci da zaposlenima obezbede privatnu penziju. To je želja da ovom vrstom beneficije privuku i zadrže najbolje u svojim timovima. Kako uspeh svake firme leži upravo u ljudima koji u njoj rade, razumljivo je da učestvovanje u planiranju njihove finansijske budućnosti doprinosi većoj produktivnosti, motivisanosti i lojalnosti.“

„Pored toga, poreske olakšice takođe igraju veliku ulogu, jer su uplate do 5.501 dinara oslobođene poreza na zarade i obavezne socijalne doprinose. Na taj način su svi na dobitku. Poslodavac koji povećava svoju konkurentnost i do određenog limita nema dodatne troškove na uplate u fond, kao i zaposleni koji ostvaruje dodatne prihode,“ objašnjava Milivojević.

Nataša Marjanović, izvršni direktor Đenerali društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom, potvrđuje da u ovim fondovima najveći broj članova čine korporativni klijenti.

„Postojanje poreskih olakšica je veoma značajno i najčešće je to glavni razlog zbog kojeg se poslodavci odlučuju da uplaćuju penzijske doprinose za svoje zaposlene“, objašnjava Marjanović. „Kada govorimo o procentima, više od 70 odsto uplata penzijskih doprinosa čine uplate od strane poslodavca za svoje zaposlene.“

Kada je reč o fondovima kojima upravlja Đenerali društvo za upravljanje, Nataša Marjanović ističe da su ovaj vid štednje kao benefit za zaposlene gotovo podjednako prepoznala javna ili državna preduzeća i neke od najvećih privatnih kompanija.

Naš najmlađi član je beba od samo nekoliko meseci. Sve više je roditelja koji shvataju benefite ovog proizvoda i za svoju decu štede za starost od najranijeg doba. Inače, štednju u Đenerali penzijskim fondovima otpočelo je nekoliko desetina članova koji su maloletni“, ističe Nataša Marjanović.

Dunav fond ima 42 člana starosti do 18 godina za koje roditelji uplaćuju doprinose. „Nažalost, često roditelji i mnogo starije dece koja su i dalje bez posla uplaćuju doprinose, jer su zabrinuti da li će i kada ona doći u priliku da ostvare državnu penziju. Naš najmlađi član ima dve godine“, naglašava Zoran Milivojević iz Dunav penzijskog fonda.

Privatni doprinosi uplaćuju se isključivo u dinarima, ali u fondovima tvrde da su privatne penzije sigurne. „Dinarskim uplatama i isplatama ne narušava se sigurnost privatnih penzija s obzirom na to da penzijski fondovi prilagođavaju svoje investicione politike kretanjima na tržištu“, objašnjava Milivojević.

Mogu vas zanimati i tekstovi: