Magazin Godine Zdravlje

Siromašne žene umiru brže

Kod žena starijih od 55 godina, dužina očekivanog životnog veka raste kod bogatih i smanjuje se kod siromašnih 

Džordan Vajsman, ekonomski dopisnik magazina Slate, osvrnuo se na grafikon (prikazan ispod) koji je objavio Wall Street Journal, a koji prikazuje:

  1. Kod muškaraca starijih od 55 godina, dužina očekivanog životnog veka raste brže kod bogatih
  2. Kod žena starijih od 55 godina, dužina očekivanog životnog veka raste kod bogatih i smanjuje se kod siromašnih.

Vajsman smatra da je to jednostavno zastrašujuće. Već izvesno vreme je poznato da dužina životnog veka muškaraca mnogo brže raste kod bogatije polovine populacije. Međutim, smanjivanje očekivane dužine života nije među glavnim svetskim problemima.

U Njujork Tajmsu nedavno je objašnjeno da je zapravo veoma teško reći da li rast ekonomske nejednakosti ima direktnu ulogu u odvajanju projektovanih dužina životnog veka siromašnih i bogatih Amerikanaca. (V. Siromaštvo skraćuje život)

Bogatstvo omogućava bolje lečenje. Ali bogati i obrazovani Amerikanci prave i zdravije izbore od svojih siromašnijih zemljaka. Moguće je da žene koje malo zarađuju prave toliko loše odluke vezane za način života da sebi skraćuju život.

Vajsman je, međutim, hteo da naglasi da svaki put kada neki političar kaže da treba da se ponovo podigne starosna granica za odlazak u penziju zato što svi živimo mnogo duže, on treba da se seti ovog grafikona. Ta priča o dužem životu svih jednostavno nije tačna.

Štaviše, zato što siromašni žive kraće, odlaganje benefita njih najteže pogađa. To je jedan od najokrutnijih načina da sasečete program koji je namenjen za pomoć onima kojima je ta pomoć potrebna, zaključuje Vajsman.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija