Početna Magazin Godine Društvo Siromašni umiru od raka, bogati umiru sa njim

Siromašni umiru od raka, bogati umiru sa njim

Siromašni češće umiru od raka, dok bogatiji zapravo umiru sa njim, što ukazuje na značaj i relevantnost uključivanja socioekonomskih parametara u istraživanje tumora

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Određeni faktori povezuju se sa različitim vrstama kancera: pušenje sa povećanim rizikom od raka pluća, solarijum sa rakom kože, itd. Međutim, nova studija doktorke Frensis Bosko iz Registra za rak države Njujork, tvrdi da i socioekonomski status pacijenata utiče na tipove raka, slično kao što su ranije studije utvrdile povezanost društveno-imovinskog statusa sa zdravstvenim stanjem.

Studija je utvrdila da je čak 32 od 39 vrsta raka povezano sa imovinskim stanjem obolelih. Uzorak? Ukupno 2,9 miliona obolelih od tumora, iz 16 američkih država, u periodu od 2005. do 2009. godine (prema podacima Severnoameričkog udruženja centralnog registra za rak).

Ispitani slučajevi podeljeni su u četiri grupe prema finansijskom stanju u vreme utvrđivanja dijagnoze. Studija nije pouzdano utvrdila učestalost raka kod siromašnijih, ali jeste povezala određene tipove raka sa siromaštvom.

Od 32 tipa tumora, 14 je jasno povezano sa najsiromašnijima (npr. tumori jetre, penisa, cerviksa i larinksa, kao i Kapošijev sarkom), a 18 sa bogatijim stanovnicima SAD (tumori tiroidne žlezde, testisa, melanom i drugi neepitelni tumori kože). Daljim istraživanjem utvrđeno je da siromašniji ređe oboljevaju, ali sa višom stopom smrtnosti nego bogatiji.

Kada je reč o raku, siromašni češće umiru od same bolesti, dok bogatiji zapravo umiru sa njom. Ovi nalazi pokazuju značaj i relevantnost uključivanja socioekonomskih parametara u istraživanje raka na nacionalnom nivou – kaže dr Bosko.