Stariji su najviše usamljeni i diskriminisani

U Srbiji, stariji su najviše usamljeni i diskriminisani, kako u okviru svojih porodica, tako i u okviru šire društvene zajednice.

Na skupu u beogradskoj opštini Vračar, povodom treće Nedelje ljudskih prava, istaknuto je da su stariji ljudi najviše usamljeni i diskriminisani.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da država svakodnevno radi na poboljšanju položaja starijih. Ovo, rekla je Paunović, se pre svega čini na ekonomskom polju.

„Oni retko ukazuju na nedostatak finansijskih sredstava“, napomenula je. Zatim je naglasila da je ipak važno što od januara kreće, kako je to nazvala „povećanje penzija“.

Direktorka kancelarije za ljudska i manjinska prava je rekla i da je „opština Vračar uvek spremna da ih sasluša i pomogne“.

Jačanje međugeneracijske solidarnosti i borba protiv diskriminacije su teme kojima se čitavo društvo mora baviti, smatra Paunović.

Nadežda Satarić, predsednica Upravnog odbora Udruženja „Snaga prijateljstva-Amity“ objasnila je da je današnje društvo najviše okrenuto mladima. Takvo društvo stvara „pogodno tlo za snažnu diskriminaciju starijih i njihovo povlačenje iz javnog života“.

„Društvo u kome vlada kult mladosti, lepote, brzine, kult informacionih tehnologija, povlači sa sobom brojne izazove za starije ljude i tu se nekako potiskuju iskustva, znanja i doprinosi starijih.“

Nadežda Satarić smatra da su ključni u rešavanju tog problema povezanost i poštovanje prema starijem stanovništvu.

Mihailo Grupković, predsednik skupštine GO Vračar rekao je da je u toj opštini oko 30 odsto građana starijih od 60 godina. Grupković je objasnio da je jedan od većih problema sa kojima se stariji susreću njihova isključenost iz društva.

Izvor: Novosti
Fotografija: Matthew Bennett za Unsplash

Podsećamo i na tekstove: