Društvo Magazin Godine

Gerontofobija i geraskofobija – ejdžizam i strah

Gerontofobija je ime za dve pojave: strah od starenja, ali i mržnju ili strah od starih osoba. Specifični strah od starenja naziva se preciznije geraskofobija.

Gerontofobija je usko povezana sa diskriminatornim faktorima koje sa sobom nosi “ejdžizam“, dok geraskofobija predstavlja klinički oblik specifičnih fobija.

Ovaj neracionalni strah i/ili mržnja prema starima i starenju povezana je sa činjenicom da će svi mladi jednog dana ostariti, kao i činjenicom da se starenje povezuje sa smrću.

Simptomi geraskofobije mogu biti različiti, od uobičajenih patoloških stanja za druge vrste fobija, do “prostog” govora mržnje kod gerontofobije, bez stvarnih zdravstvenih uzroka.

Geraskofobija (od grčkog “starim”) češće se vezuje za žene, naročito u smislu straha od starenja, a simptomi se mogu primetiti već od sredine 30-ih godina života.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija