Srbija na pragu demografske starosti

Srbija je na pragu demografske starosti, a natalitet je najmanji u poslednjih 10 godina. Za razliku od razvijenih zemalja kod kojih je situacija što se tiče nataliteta ista, Srbija ima negativan migracioni saldo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U najnovijem Zdravstveno-statističkom godišnjaku za prethodnu godinu koji je objavio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ jasno se navodi da je Srbija na pragu demografske starosti.

Demografska slika savremene Srbije može se oceniti kao nepovoljna, rekao je demograf Goran Panev.

„Pre svega, to se ogleda kroz smanjenje stanovništva, kroz negativni prirodni priraštaj, kroz negativni migracioni saldo, kroz intenzivno starenje stanovništva. Problem je još veći ako se zna da su to sve dugoročni procesi. Stanovništvo Srbije se smanjuje od početka 21. veka, dve decenije. Negativan prirodni priraštaj je u našoj zemlji prisutan već tri decenije od 1992. godine u kontinuitetu, svake godine je veći broj umrlih nego živorođenih.“

Posebno zabrinjava to što je stanovništvo u Srbiji na pragu demografske starosti.

Demograf Penev rekao je da prosečna starost stanovništva iznosi oko 44 godine. Oko petina stanovništva starija je od 65 godina. Ovo Srbiju svrstava u deset zemalja Evrope sa demografski najstarijim stanovništvom.

Malo beba, velika emigracija

„Ono što je problem sa Srbijom, izraženiji problem u Srbiji, to je da je negativan prirodni priraštaj praćen i negativnim migracionim saldom.“

Objašnjava da kod najrazvijenijih evropskih zemalja, kao što su na primer Nemačka, Italija, Španija, postoji bitna razlika u odnosu na Srbiju. Iako one takođe imaju negativan prirodni priraštaj, one imaju pozitivan migracioni saldo.

Govoreći o fertilitetu, Penev je naglasio da Srbija sa prosekom od 1,5 deteta po ženi ne odstupa puno od evropskog proseka. Problem je izraženiji, međutim, zato što je ovaj nizak stepen živorođenja prisutan već skoro 70 godina u našoj zemlji.

„Do 2051. godine znači kroz 30 godina, Srbija bi mogla da ima od 5,3 do 6,2 miliona stanovnika. Sada stanovništvo Srbije broji 6,8 miliona, ispod sedam miliona. To znači da bi bilo smanjenje od 15 do 30 odsto ukupnog stanovništva. Sa sadašnjeg aspekta, ta niža varijanta 5,3 miliona stanovnika čini mnogo verovatnijom“, naglasio je Penev.

U Srbiji je, prema podacima „Batuta“, u 2020. godini registrovano 14.933 više smrtnih slučajeva u odnosu na prosek u periodu od 2016. do 2019. godine. To predstavlja višak smrtnosti od 14,7 odsto. Kao najčešći uzroci smrti navedeni su bolesti sistema krvotoka, tumori i COVID-19.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)
Izvor: Beta
FotografijaVojislav Luković, diplomirani slikar