Zavod za statistiku: Nikad više starijih od 65 godina

Razlozi za činjenicu da u Srbiji nikad nije bilo više starijih, nalaze se, između ostalog i u odlasku mladih u inostranstvo, u kasnijoj prosečnoj dobi prilikom rađanja prvog deteta.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Gordana Bjelobrk, načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) rekla je da Srbija nikada nije imala više stanovnika starijih od 65 godina., Istovremeno, pada broj živorođene dece u Srbiji. Negativan prirodni priraštaj beleži se u najvećem broju opština.

Prema rečima Gordane Bjelobrk, udeo u tome imaju migracije mladih koji odlaze iz zemlje.

Postoje, međutim, i migracije unutar Srbije. Kako je navela Bjelobrk, mladi se sele iz manje razvijenih područja ka razvijenijim gradovima, pre svega Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Beograd zbog toga, objasnila je, ima stalno povećanje broja stanovnika. Međutim, i pored povećanja broja stanovnika i Beograd, kao i ogromna većina gradova u Srbiji, ima negativan prirodni priraštaj.

Od 168 opština u Srbiji „ navela je Bjelobrk, samo tri imaju pozitivan prirodni priraštaj“.

„To su Tutin, Novi Pazar i Preševo. Sve ostale opštine imaju negativan prirodni priraštaj, neke još od 60-tih godina prošlog veka“, rekla je Gordana Bjelobrk.

Pored velikog udela starijeg stanovništva u ukupnom broju stanovnika, Bjelobrk je navela i da se povećava „broj razvedenih brakova, kao i prosečna starost prilikom rađanja prvog deteta i rađanja dece uopšte“.

Određeni brojevi padaju iz godine u godinu. Bjelobrk je navela da „pada broj stanovnika, pada broj živorođenih, kao i udeo mlade populacije do 15 godina“ u ukupnom broju stanovništva.

„Pada broj zaključenih brakova, koji je u vezi sa starosnom strukturom stanovništva. Najveći uticaj na to imaju migracije, odnosno odlazak mladog stanovništva u inostranstvo. To indirektno utiče na pad broja rođenih“, rekla je Bjelobrk.

Izvor: N1
FotografijaDarius Bashar za Unsplash