Srbija: Gde je najskuplji luk, a gde pasulj?

Kako se kreću cene poljoprivrednih proizvoda po mestima u Srbiji? Gde je, recimo, pasulj, a gde srni luk, najskuplji?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Cene poljoprivrednih proizvoda uglavnom su najviše u Beogradu. Ovo se vidi u novoobjavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS). Pojedini poljoprivredni proizvodi, međutim, mogu se kupiti i po jeftinijoj ceni u odnosu na onu koja je, na primer, u Novom Pazaru ili Smederevu.

Krompir je, sudeći po podacima RZS, najskuplji u Beogradu. Stanovnicima glavnog grada potrebno je da za krompir izdvoje između 70 i 100 dinara po kilogramu. Sa druge strane, krompir se u Vranju može kupiti i po ceni od 50 dinara.

U Beogradu se jabuke po kilogramu mogu kupiti po ceni od 60 do 103 dinara. Ovo voće najjeftinije je u Leskovcu. U ovom gradu na jugu Srbije jabuke koštaju 52 dinara. Beograđani ipak ne plaćaju najvišu cenu za jabuke. Ovo u Srbiji omiljeno voće najskuplje je u Smederevu gde košta 120 dinara.

Kada je u pitanju pasulj, u Beogradu se raspon cene po kilogramu kreće od 220 do 352 dinara. Najniža cena pasulja u Beogradu jeste i najniža cena za taj proizvod na našem tržištu. Najviše novca za pasulj treba izdvojiti u Novom Pazaru. U ovom gradu pasuljse prodaje za čak 600 dinara po kilogramu.

Najviša cena za crni luk je 100 dinara po kilogramu. Crni luk najskuplje se prodaje u Beogradu i Pančevu, po ceni od 100 dinara po kilogramu. Najjeftiniji se može kupiti na jugu Srbije, u Nišu i Vranju, i to po ceni od 35 dinara.

Republički zavod za statistiku obrađivao je ove cene u periodu od 15. do 21. novembra 2021. godine.

FotografijaTijana Drndarski sa Unsplash