Početna Magazin Godine Saveti za bolju komunikaciju sa osobama obolelim od demencije

Saveti za bolju komunikaciju sa osobama obolelim od demencije

Saveti za bolju komunikaciju sa osobama obolelim od demencije

Nekoliko saveta i strategija koji pomažu kod izazova koje dementna osoba ima sa komunikacijom, gubitkom pamćenja i promenama raspoloženja.

Demencija i, naročito – Alchajmerova bolest, sasvim su drugi svet. Taj svet često ne razumemo i zato čak nehotice povređujemo bližnje koji pate od ovih bolesti, a sebi činimo gore.

» Priča o braku u svetu Alchajmera

Zato je dobro pročitati nekoliko saveta i strategija koji pomažu kod izazova koje dementna osoba ima sa komunikacijom, gubitkom pamćenja i promenama raspoloženja.

» Ako ne znate, možete se upoznati Fazama Alchajmerove bolesti.

Ovo su, dakle, osnovne i najviše uočljive, odlike Alchajmerove bolesti:

 • Problemi u komunikaciji – problemi u pronalaženju reči, izražavanju misli ili u praćenju razgovora.
 • Gubitak pamćenja – ponavljanje istog pitanja, neprepoznavanje prijatelja ili člana porodice, nesposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka ili poteškoće u planiranju i organizovanju.
 • Promene ponašanja – uznemirenost, nervoza i verbalni i fizički ispadi.

Saveti za pomoć sa komunikacijom

Tokom razvoja Alchajmerove bolesti, komunikacija postaje sve otežanija. Nekoliko saveta koji mogu da pomognu:

 • Smireno priđite osobi spreda. Prilaženje otpozadi može prepasti i dodatno zbuniti osobu sa Alchajmerom.
 • Ponovo se predstavite. Možda se niste videli izvesno vreme a, u zavisnosti od faze u kojoj se nalazi, osoba sa Alchajmerom možda vas u momentu neće prepoznati iako vas je videla dan ranije.
  Budite spremni da se predstavite, na primer: „Zdravo, teta Marija. Ja sam, Milica“. Možda je potrebno i da dopunite informaciju kako bi dementnoj osobi pomogli da napravi vezu. Na primer: „Ja sam, Milica, Čedina ćerka“.
 • Sve vreme, izbegavajte raspravljanje, kritikovanje, ispravljanje i podsećanje dementne osobe na njene greške. To stvara nepotrebnu uzrujanost.
  » Kako „Ne“ dementne osobe pretvoriti u „Da“?
 • Ostanite smireni. Kada neuspešno izraze ideju ili misao, možda čak zvuče uvredljivo, pustite to. Nastavite da ih ohrabrujete da objasne svoje misli što bolje mogu.
 • Vaš govor treba da bude jednostavan. Kada govorite, činite to polako i vodite računa da vaše rečenice budu kratke. Takođe, vaše priče i objašnjenja treba da budu kratki i jednostavni.
 • Uklonite sve ono što dodatno ometa njihovu pažnju. Susret sa osobom koja pati od Alchajmera zato nije preporučljivo organizovati u prepunom kafiću sa mnogo buke, žamora i glasne muzike. Najbolje je mesto u kome se oni osećaju sigurno, kao što je dnevna soba ili za kuhinjskim stolom.

Saveti koji pomažu kod problema sa pamćenjem

 • Evocirajte uspomene. Pričajte o prošlim vremenima. Pričajte o omiljenoj zajedničkoj uspomeni. Ispričajte šta ima novo kod članova porodice ili familije. Pitajte o novostima iz života članova porodice dementne osobe. Iznesite spomenare, stare albume sa slikama ili isečke novina koji bi mogli da podstaknu sećanja.
 • Uključite dementnu osobu u dešavanja koja su trenutno aktuelna – pričajte o događajima iz lokalne zajednice, svetskim dešavanjima ili o onome što se dešava u vašem životu.
 • Pamtite ko je osoba i kakva je bila pre bolesti. Posegnite ka toj osobi. Da li je, u jednom periodu života, bila umetnik, član nekog kluba, svetski putnik?
  » Autoportreti uma sa Alchajmerom (foto galerija)
  Pomozite joj da ponovo otkrije svoje pasije, makar na nekoliko minuta. Pričajte o tome, pronađite fotografije ili knjige, video-zapise ili sajtove koji imaju veze sa omiljenim periodom u životu dementne osobe. Razgovarajte o tome što vidite ili čujete.

Saveti za pomoć u problemima sa ponašanjem

Promene u ponašanju su jedna od odlika Alchajmerove bolesti za koju često nismo svesni da je deo nje. Ovo može uključivati uznemirenost, ljutnju ili fizičke i verbalne ispade. Neko ko je nekada bio smiren i strpljiv, može da pokazuje sasvim drugačije lice u nekom trenutku tokom bolesti. Imajući ovo na umu, evo nekih saveta kako možete da olakšate komunikaciju:

 • Budite učtivi. Možda osoba isuviše ponavlja rečenice i pitanja. Često se dešava da im se na ovo skreće pažnja, ali to nije preporučljivo. Iz poštovanja, prava stvar koju treba učiniti jeste da dopustite da se pitanja ponavljaju, a onda promenite temu ili preusmerite pažnju na nešto drugo. Osobi sa Alchajmerom je potrebna vaša pomoć da napravi ovu vrstu prelaza.
  » Ako niste gledali, obavezno pogledajte kratki film: Šta je to?
 • Smanjite stres. Stres treba smanjiti što je moguće više. Ovo se često savetuje i prilično je (makar nama, u redakciji Penzina) iritantan savet jer ga je teško sprovesti. Ali je zapravo mnogo lakše zaštiti druge od stresa, nego sebe. Zato, ako tokom posete dementoj osobi primetite njenu uznemirenost ili nelagodu, aktivirajte se i pokušajte da nađete načina da osobi olakšate.
 • Ako je moguće, predložite neku fizičku aktivnost. Idite u šetnju. Plešite. Ono što je dobro za telo, dobro je i za mozak.
  Iz iskustva nas u Penzinu, kada dementnoj osobi predlažete da se podigne sa svog mesta ili da se kreće u određenom pravcu, najbolje je, uz reči, koristiti i pokret koji upućuje na ono što želite da osoba uradi. Blago i pažljivo je uhvatite za ruku/e (stojeći ispred nje) i, dok izgovarate predlog za šetnju, blago podižite ruke pružajući istovremeno oslonac za ustajanje.
 • Pustite njihovu omiljenu muziku i pevajte uz nju. Muzika ostaje u sećanju mnogo duže i smatra se da nudi emotivnu potporu.
  » Pogledajte kako muzika vraća sećanje obolelog od Alchajmera (video)

Pre svega, ne zaboravite da uživate u vremenu koje provodite sa sebi dragom osobom i prihvatite to gde se ona nalazi u procesu bolesti. Ne zaboravite i da napravite neku fotografiju i da ih pokažete ili pošaljete osobi već u zavisnosti od toga da li živite sa njom ili je posećujete.

» Ona možda ne zna ko sam ja, ali…

Izvor: Bright Focus Foundation