Postoje načini pomoću kojih se mogu česti odrečni odgovori osobe sa demencijom pretvoriti u potvrdne. Iako je teško ovo izvesti, sa puno strpljenja i saosećanja, moguće je preokrenuti to „Ne“ u „Da“. Važno je naučiti kako komunicirati sa dementnom osobom.

Treba prvo shvatiti zašto osobe sa demencijom često odgovaraju odrečno. Zatim, kao i profesionalci, treba naučiti tri različita načina da se „Ne“ pretvori u „Da“. Pomoću sledećeg primera probajte da tehniku profesionalaca primenite i sami. Recimo da pokušavate da ubedite majku da izađe u baštu po lepom danu… 

Prvi put
 pitajte je kao što je obično pitate: „Mama, lep je dan. Hajdemo u baštu da gledamo ruže.“ Ona odbija. 

Drugi put iskoristite neku informaciju iz njenog života kako bi zahtev bio ličniji: „Mama, hajdemo u baštu da vidimo tvoje ruže. Treba mi tvoj savet kako da ih orežem pravilno jer si ti vrhunski baštovan!“ Ona odbija.

Treći put uzmite njenu ruku u svoju i usmerite je ka bašti
(da biste joj dali fizički znak) dok govorite: „Mama, divan je dan napolju. Hajdemo u baštu da gledamo ruže.“ (Pauza) „Stvarno bih želela da mi pomogneš u bašti. Pošto završimo, ješćemo voćni sladoled“.

Sada joj dajete fizički znak koji je upućuje na željeni odgovor i nudite joj ruku podrške. Dodavanjem još jedne rečenice i pokazujući joj da se divite njenoj spremnosti da pomogne i nudeći joj nakon toga kao nagradu nešto što ona voli, povećavate svoje šanse za uspeh. Ovoga puta ona kaže da.

Ponekad je u pitanju nešto značajnije od odlaska u vrt. Npr. odlazak kod doktora ili dolazak osobe koja će pomoći u kući. Dejvid Troksel, autor knjige „The Best Friends Approach to Alzheimer’s Care„, preporučuje da, sve dok se imaju najbolji interesi obolelog na umu, lakše je ponekad dobiti oproštaj nego pristanak.

Jednom kada pokrenete nešto, osoba sa demencijom se često privikne. Ako se suočite sa otporom kada započinjete nešto novo, naglasite da je to samo za probu ili spomenite da je „doktor tako naredio“. Osoba sa demencijom može da se naljuti, ali kada sve bude gotovo, može ubrzo da zaboravi i da prevaziđe negativna osećanja.

Iako je teško ovo izvesti, sa puno strpljenja i saosećanja, možete preokrenuti to „Ne“ u „Da“.