Početna Magazin Godine Pogledajte kako muzika vraća sećanje obolelog od Alchajmera (video)

Pogledajte kako muzika vraća sećanje obolelog od Alchajmera (video)

Video u kome štićenik staračkog doma Henri, kod koga je Alchajmerova bolest izuzetno uznapredovala, oživljava slušajući muziku svoje mladosti

Jednog dana 2006. godine, njujorški socijalni radnik Den Koen shvatio je da mu je, zahvaljujući današnjim uređajima, sva njegova omiljena muzika, na dohvat ruke, ali da možda više neće moći da je sluša ako završi u staračkom domu. Kada se raspitao kod lokalnih ustanova, saznao je da nijedna ne obezbeđuje lične muzičke plejere svojim korisnicima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tako je počeo da im poklanja ajpodove. Vremenom, nastao je neprofitni projekat Music & Memory kojim se starijima koji žive u domovima za stare pomaže da se povežu sa muzikom svoje mladosti.

Čovek prikazan u ovom videu zove se Henri. Kod njega je Alchajmerova bolest izuzetno uznapredovala, on ne prepoznaje svoju ćerku i jedva da priča. On je „inertan, možda depresivan, ne reaguje“, kaže u videu Oliver Saks, neurolog. Ali nakon slušanja ajpoda krcatog pesmama Keba Kaloveja, on oživljava, pevuši usput i kaže da je ispunjen „ljubavlju i romantikom“.

Ovo samo po sebi ne predstavlja tretman – ovim ljudima možda nikada neće biti trajno bolje. Cilj je jednostavno da se oni povežu sa delom njihove prošlosti koji je izuzetno živ, iako je svet oko njih zamućen. „Muzika njihove mladosti je očuvana i to je ono što ih budi“, kaže Koen. Video je iz dokumentarca Alive Inside (Živi iznutra) koji je inspirisan Koenovim radom.

Video nema prevod, ali pogledajte ga i ako ne znate engleski. Neće vam smetati da razumete.