Početna Magazin Godine AE-PRO e-trening privukao hiljade stručnjaka iz oblasti obrazovanja odraslih

AE-PRO e-trening privukao hiljade stručnjaka iz oblasti obrazovanja odraslih

AE-PRO e-trening privukao hiljade stručnjaka iz oblasti obrazovanja odraslih

E-trening Evropske asocijacije za obrazovanje odraslih privukao je ogroman broj stručnjaka iz cele Evrope, što ukazuje na činjenicu da postoji potreba za evropskim centrom učenja za stručnjake iz oblasti obrazovanja odraslih – oblasti koja će sve više dobijati na značaju.

Završna sesija „Evropskog e-treninga za obrazovanje odraslih“ organizovana je 15. decembra 2015. godine u okviru AE-PRO projekta koji je realizovan između maja i decembra. Tokom osam meseci treninga, na platformi www.ae-learning.eu registrovano je više od 5.300 osoba.

Opšti cilj AE-PRO projekta je da se kreira platforma za e-učenje, kao i da se ponudi e-trening za zainteresovane o obrazovanju odraslih u državama Evrope.

„Popularnost e-treninga iznenadila je projektni konzorcijum. To jasno ukazuje na činjenicu da nam je neophodan evropski centar učenja za stručnjake koji se bave obrazovanjem odraslih“, izjavila je Tania Berman, referentkinja za politike, iz Evropske asocijacije za obrazovanje odraslih (EAEA), organizacije koja stoji iza ovog projekta.

Juhani Pertfors, penzionisani direktor centra za obrazovanje iz Finske, završio je celokupan program. „Bio sam motivisan da učestvujem u AE-PRO treningu da bih razumeo evropsko obrazovanje odraslih na teorijskom, političkom i praktičnom nivou“, objašnjava Juhani.

On smatra da je AE-PRO trening jedinstvena prilika za komuniciranje sa drugim osobama koje se bave obrazovanjem odraslih iz cele Evrope.

„Shvatio sam da struktura obrazovanja odraslih varira od zemlje do zemlje, ali sa druge strane, imamo toliko toga zajedničkog. Bilo je sjajno videti da širom Evrope ima posvećenih osoba koje se bave obrazovanjem odraslih, kao i angažovanih udruženja koja najiskrenije promovišu interese građana.“

AE-PRO projektni konzorcijum će organizovati i drugi e-trening 2016. godine. Više informacija o tome biće dostupno u februaru.


Osnovne informacije o projektu

Projekat AE-PRO Platforma za učenje mladih evropskih stručnjaka iz oblasti obrazovanja odraslih nudi mogućnosti stručnjacima u obrazovanju odraslih da steknu znanje o evropskom razvoju i o razvoju obrazovanja odraslih u drugim evropskim državama.

Cilj projekta je povećanje znanja zaposlenih o obrazovanju odraslih u Evropi, kao i podsticanje razmena inovacija širom Evrope kroz međugeneracijsko, ekspertsko i vršnjačko učenje. Takođe, ovim se teži da se obezbede prilike za profesionalni razvoj i trening zaposlenih u obrazovanju odraslih kroz koordiniranu primenu Erasmus + mobilnosti.