Saobraćajni znak upozorenja na stare osobe – Svojevrsni „pleonazam“?

Od kada je uveden u saobraćajnu signalizaciju u Velikoj Britaniji, znak upozorenja vozačima na stare ljude većinu učesnika u saobraćaju „nervira“, piše Dejli Mejl. Ipak, pristigli radovi na novom konkursu nude revolucionarna, ali i ne sasvim odgovarajuća rešenja, a mi se pitamo – da li su nam ovakvi znaci uopšte potrebni?

Foto: Znak upozorenja na starije pešake koji je trenutno u upotrebi

Slični znaci, koji upozoravaju vozače na starije osobe, ali i druge učesnike u saobraćaju čije su motoričke sposobnosti i percepcija ograničeni, postoje i u drugim zemljama, kao što su Irska ili Singapur (na izlasku iz Pančeva prema Bavaništu postoji sličan, ali nestandardni znak, koji upozorava da na tom mestu prelaze put i slepa lica).

U Velikoj Britaniji 2014. godine vladin predstavnik za starije građane dr Ros Altmann rekla je da bi ove znake trebalo ukloniti jer stvaraju negativnu sliku poslodavcima u vezi sa potencijalnim radnicima od preko 50 godina.

Zato je angažovano više dizajnera koji bi trebalo da osmisle nešto „veseliju“ opciju, a u upotrebi bi se našlo možda i više rešenja.

Margaret Kalvert, rođena 1936. godine, dizajnerka koja je već osmislila britansku verziju znakova „radovi na putu“ i „deca prelaze ulicu“, predstavila je rešenje na kom je prikazan stariji bračni par koji korača dugim koracima držeći se za ruke:

– Znak koji sam radila za prelazak dece preko ulice bio je inspirisan mnome u detinjstvu. Novo rešenje inspirisano je opet mnome, ali u penziji – kaže ona.

Ispod pogledajte pristigle radove. Na prvi pogled, čini se da većina ne ispunjava osnovni uslov za saobraćajne znake – stvaranje jasne asocijacije kod vozača kako bi osnovna poruka bila intuitivno i nedvosmisleno jasna…


 

Komentar Penzina: Ali, da li je znak upozorenja na starije pešake svojevrsni „pleonazam“? Da li bolje čuje stariji pešak ili tinejdžer sa slušalicama u ušima? Da li bolje vidi slabovida osoba ili osoba koja retko kad skida sa nosa tamne naočare za sunce? Da li penzioneri obično iskaču pred farove automobila kao jeleni na šumskim putevima pa je potreban poseban oprez? Možda bi valjalo i o tome razmisliti pre nego što se daju ovakvi predlozi koje vidimo ispod…


 

saobracaj-starije-osobe-upozorenje-trougao-paznja