Dom i stanovanje Društvo Magazin Godine Svet

Singapur: “Srebrene zone” za bezbednost starijih pešaka

Prepravljanje ulica podrazumevaće i dodavanje zelenih ostrva između traka za suprotne smerove kako bi se prepolovila razdaljina za prelazak preko pešačkog prelaza…

Direkcija za puteve (LTA) ostrvskog grada-države Singapur objavila je da će do decembra 2014. godine instalirati posebnu infrastrukturu za starije osobe koje u saobraćaju učestvuju kao pešaci.

Ovo uključuje nove saobraćajne znake za upozorenje vozačima, posebne zone na putevima za prelazak starijih osoba, usporivače saobraćaja u vidu ostrva koja prave “S” krivine, itd.

Preporučujemo za čitanje:

Prepravljanje ulica podrazumevaće i dodavanje zelenih ostrva između traka za suprotne smerove kako bi se prepolovila razdaljina za prelazak preko pešačkog prelaza i onemogućilo preticanje u zoni pešačkog prelaza. 

Dodatno, ograničenja brzine na ovim tačkama saobraćajnica biće smanjeno na 40 kilometara na sat gde god je to moguće.

Takozvane “srebrne zone” (po boji kose starijih osoba), prvi put su primenjene na pet mesta još u martu 2014. godine.

Za testiranje su tada birane lokacije u urbanim zonama sa većim brojem starijih osoba. Istovremeno, u ovim zonama beležen je i relativno visok broj nesreća u kojima su stradali stariji, piše Channel NewsAsia.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija